07 iul. 2023 | 16:02

I-a impresionat pe Amza Pellea, Toma Caragiu și Ion Besoiu, dar a fugit din România. Viața dramatică a actriței Elisabeta Jar

ACTUALITATE
I-a impresionat pe Amza Pellea, Toma Caragiu și Ion Besoiu, dar a fugit din România. Viața dramatică a actriței Elisabeta Jar

Elisabeta Jar este una dintre actrițele talentate pe care, la un moment dat, le-a avut țara noastră. Din păcate, artista alegea să fugă din România, la începutul anilor 1980, alături de soțul acesteia.

Elisabeta Jar

Elisabeta Jar – imagine de arhivă

Cine este Elisabeta Jar și ce a însemnat artista pentru filmografia românească

Elisabeta Jar s-a născut pe 4 iulie 1943, în Oradea. A absolvit studiile superioare la I.A.T.C. I.L. Caragiale din București în anul 1966. După câțiva ani de la terminarea facultății, tânăra artistă s-a angajat la Teatrul de Stat din Oradea.

Elisabeta Jar, talentata actriță română, a avut o prezență remarcabilă într-o serie de filme de succes. Printre acestea se numără următoarele:

  • Casa neterminată (1964) – Elisabeta Jar a interpretat un rol în acest film, care a adus în prim plan povestea unei case începute, dar neterminate din cauza războiului.
  • Haiducii (1966) – În acest film, Elisabeta Jar a jucat alături de alte mari nume ale cinematografiei românești (Amza Pellea, Marga Barbu, Ion Besoiu sau Toma Caragiu, printre mulți alții) portretizând viața și aventurile haiducilor, eroi ai poporului român.
  • Răzbunarea haiducilor (1968) – Continuând povestea din filmul anterior, Elisabeta Jar a revenit în rolul său, explorând teme precum dreptatea și lupta împotriva tiraniei.
  • Nunta de piatră (1972) – În această adaptare cinematografică a celebrei piese de teatru a lui Ion Druță, Elisabeta Jar a creat un personaj memorabil, contribuind la povestea tragică a unei iubiri imposibile.
  • Duhul aurului (1974) – În acest film dramatic, artista a oferit o interpretare profundă, într-o poveste despre avariție și dorința de îmbogățire peste noapte.
  • De bună voie și nesilit de nimeni (1974) – Elisabeta Jar a făcut, de asemenea, parte din distribuția acestui film care a explorat tema rezistenței și curajului în fața opresiunii.
  • Osînda (1976) – Într-un rol captivant, ea a întruchipat personajul din această dramă care pune în discuție noțiunea de vină și pedeapsă.
  • Bunicul și doi delincvenți minori (1976) – Elisabeta Jar a oferit, în egală măsură, o interpretare remarcabilă în această comedie, în care povestea se învârte în jurul relației dintre un bunic și doi tineri delincvenți.
  • Înainte de tăcere (1978) – În acest film, marea actriță a adus pe ecran o performanță emoționantă într-o poveste despre iubire, sacrificiu și pierdere.
elisabeta-jar-poveste-actrita-2

Elisabeta Jar – imagine de arhivă

De ce nu ai mai văzut-o jucând în filme

Cu talentul său remarcabil și prezența scenică puternică, Elisabeta Jar a contribuit la crearea unor personaje memorabile și a adus farmecul său unic în lumea cinematografiei românești.

După căsătoria cu actorul Liviu Rozorea, a adoptat numele de Elisabeta Jar-Rozorea.

Totuși, la începutul anului 1980, ea și soțul său au emigrat în Germania, unde Elisabeta a condus o perioadă secția de actorie a Hochschule für Musik und Theater din München, renunțând la România.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele