23 mai 2023 | 17:00

Greva continuă și miercuri în școli. Guvernul nu a venit cu soluții în urma discuțiilor cu sindicaliștii. Urmează noi negocieri

ULTIMA ORĂ
Greva continuă și miercuri în școli. Guvernul nu a venit cu soluții în urma discuțiilor cu sindicaliștii. Urmează noi negocieri

Profesorii nu renunță la greva generală din școli nici miercuri. Liderii de sindicat din Educație au anunțat, marți, după întâlnirea informală de la Guvern că nu s-au venit cu soluții concrete și i-a invitat mâine la sediul FSLI la o nouă rundă de negocieri. 

Ce s-a discutat la Guvern

Update ora 17:03: După două ore de discuții care au avut loc la Palatul Victoria, reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că nu s-a discutat nimic concret, iar greva continuă. O nouă rundă de negocieri, de data asta la sediul FSLI ar urma să aibă loc mâine.

Guvernul a promis că va face niște calcule. Nu știm nimic concret, deocamdată cec se va întâmpla. I-am invitat mâine la o ședință pe care o avem cu liderii de sindicat la sediul nostru. Poate mâine vin cu o surpriză, însă azi nu avem nimic concret, motiv pentru care greva continuă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul de de sindicat FSLI.

La rândul său Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret” care a spus că așteaptă să vadă cu ce propuneri vine mâine Guvernul.

„Greva continuă deocamdată. V-am spus de atâtea ori: singurii în măsură să ia decizia încetării ei sunt colegii noștri. Poate mâine persoanele invitate, decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă pentru colegii din teritoriu”, a spus liderul de sindicat la finalul întâlnirii cu premierul Nicolae Ciucă.

Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater, a declarat că guvernanții au spus că nu sunt bani, mai mult cei din Executiv nu au venit nici nu propuneri.

„Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă“, a punctat acesta.

Negocieri Guvern pe tema Educației

Discuții la Guvern cu sindicaliștii din Educație. Azi, 23 mai, 2023 Anton Hadăr (stânga), Simion Hăncescu (mijloc) și Marius Nistor (dreapta)

Calendar discuții miercuri

  • La ora 16:00 este programată o ședință a sindicaliștilor din educație.
  • La ora 17:00 la sediul sindicatului FSLI sunt așteptați: premierul Nicolae Ciucă, Ligia Deca, ministrul Educației, Marcel Ciolacu, liderul PSD, dar și Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.

Update ora 15:11: Sindicaliștii  din Educație au ajuns la Guvern și au început discuțiile. Încă nu sunt anunțate declarații de presă comune.

„Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea”, a transmis Nicolae Ciucă, marți, pe pagina sa de Facebook, înainte de discuțiile cu reprezentanții din Educație.

Update ora 14:03: Sindicatele din Educație au fost chemate la ora 15:00 la Guvern pentru discuții, asta după ce azi aceștia au mers neinvitați la Palatul Victoria.

Update ora 13:20: La Palatul Victoria au fost declarații de presă susținute de reprezentanții elevilor, părinților, dar și de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Principalele declarații de la Guvern

  • Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor: Este o situație care ne dezavantajează pe toți. De când am început greva au venit mesaje din toată țara cu privire la această situație. Din păcate profesorii nu ne răspundeau la toate întrebările legate de grevă: ce o să se întâmple? Cât durează?
  • Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor: Noi ne dorim ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, ba chiar săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să venim la cursuri în mod normal. Situația nu e benefică pentru nimeni. Consiliul Național al Elevilor susține toate revendicările cu care sindicatele vin. Atunci când vorbim de o salarizare corespunzătoare vorbim și de o creștere a calității actului didactic la modul general.
  • Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților: În ultima perioadă de timp am avut chiar un comunicat astfel încât să venim în sprijinul părinților, în sensul în care să existe o comunicare reală între conducerile unităților de învățământ, prin învățător sau diriginți, către părinți astfel încât să știm cum să reacționăm în această perioadă de grevă. Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală pe care trebuie s-o rezolvăm prin dialog. Ea are loc între Guvernul României și reprezentanții sindicatelor. 
  • Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților: Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii în sensul în care știi foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar. Nu considerăm util ca aceasta trebuie să continue în cazul în care examenele trebuie amânate. 
  • Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților: Greva început tocmai pentru că nu mai există această încredere, lucru pe care l-am transmis și eu domnului premier și trebuia să ne asigurăm că în imediata perioadă de timp va exista o întâlnire cu sindicatele astfel încât să gândim că putem să punem stop unei astfel de greve de amploare.

Întrebare: Ați fi de acord și elevii și părinții să recupereze orele care se pierd acum pe durata verii? După data de 16 iunie?

  • Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților: Îmi este greu să vă răspund în acest moment pentru că nu știm de la câte zile de grevă ne raportăm, dacă vorbim de 2-3 zile nu e cazul, însă dacă vorbim de 2-3 săptămâni cu certitudine că trebuie gândit la începutul anului școlar următor recuperarea acestor ore.

Evaluarea națională pentru clasa a VI-a a fost amânată din cauza grevei

Ministerul Educației a anunțat, marți, într-un comunicat de presă că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată cu o săptămână în contextul grevei generale a profesorilor.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată în contextul grevei profesorilor, astfel că elevii vor susține proba la limba română în 30 mai, iar proba de matematică și științele naturii în 31 mai”, a anunțat azi Ministerul Educației.

Nu vor încheia mediile elevilor

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat în contextul grevei, profesorii nu vor încheia mediile elevilor, în anul școlar 2022-2023. 

„Probabil le va încheia altcineva, nu știu”, a spus Simion Hăncescu, potrivit Edupedu.

Profesorii au mers neinvitați la Guvern

Reprezentanții sindicatelor din Educație nu au fost invitați azi la Guvern, iar profesorii au mers neinvitați în fața Executivului.

„Greva sa va putea stopa peste două zile sau două săptămâni. Dacă nu se va rezolvă, în doi ani învățământul va intra în colaps. Cei care au vocație se pensionează pleacă, iar cei tineri cu vocație intră în Educație ca să ce? Pentru niște promisiuni?

Până acum au prorogat pachetul din Legea educației, ce ne face să credem că acum nu o vor face. Suntem dispuși la negociere, la orice oră, dar poate ar fi mai indicat să vina să negocieze într-o școala. Să vină acolo, să vorbească față în față. Să discute direct cu protestatarii. Pericolul nu este aceasta grevă, ci ce se va întâmpla pe viitor. Nu există niciun fel de motivare. România educată se face cu profesori buni și cu bani”, a declarat, marți, Marius Nistor, liderul sindical Spiru Haret.

De ce au refuzat oferta guvernanților

„Dacă vor să dea un semn de încredere ar exista câteva elemente. În pachetul legislativ, pe proiectul legii învățământului preuniversitar ar fi trebuit să prindă exact acel salariu debutantului să fie salariul mediu brut pe economie.

Se poate discuta de o creștere salarială până la apariția legii salarizării unitare, care să acopere rata inflației. Le-am spus tranșant, cel puțin 4000 de lei.

Ați auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanților în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute și ni s-a spus să așteptăm.

Nu mai putem aștepta. Așa cum am înțeles că apărarea și sănătatea sunt prioritare, așa și educația trebuie să fie prioritate”, a mai spus Nistor”, a mai spus liderul de sindicat.

El a mai precizat că nu își dorește ca greva să fie prelungită până în luna septembrie și angajații din învățământ sunt dispuși la negociere, însă să fie invitați la discuții.

„Ar fi indicat să vină să discute cu noi într-o unitate de învățământ, acolo unde sunt colegii noștri nemulțumiți. Să aibă curajul să vină în mijlocul lor, nu să discute din Parlament sau de la Palatul Victoria și să vorbească față în față cu ei. Am mai avut un premier care a venit și nu i-a fost teamă. Ce nu se poate acum? Ne este teamă să ne uităm în ochii oamenilor.

 

Asociațiile de elevi acuză Guvernul că minte: Asociațiile de elevi din țară nu au fost invitate la consultările anunțate de Guvern pentru marți

Mai multe asociații de elevi din țară „condamnă minciunile Guvernului cu privire la invitarea asociațiilor de elevi la o întâlnire astăzi, acestea nefiind invitate”.

„Marți, 23 mai a.c., Guvernul a publicat în agendă, afirmând că la ora 11:00 se vor desfășura consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi, în contextul grevei generale din învățământ. Asociațiile de elevi din țară nu au fost invitate la consultări, Guvernul mințind astfel în agenda sa de astăzi.

Considerăm că această minciună vine în scopul de a denatura opinia publică cu privire la grevă, lucru încercat de Guvern în mod repetat în ultimele zile. Guvernanții își doresc să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naționale, pentru a antagoniza greviștii și a duce la oprirea grevei”, au transmis asociațiile de elevi.

 

Premierul Ciucă spune că revendicările profesorilor sunt greu de îndeplinit

Majorările salariale cerute de sindicatele din învățământ ar adânci deficitul bugetar, iar România ar risca să piardă fonduri europene, a declarat azi premierul Nicolae Ciucă.

“Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor și vom face în așa fel încât pe bază de dialog să rezolvăm problema făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat.

Ieri tocmai s-au votat legile educației, este un pachet de legi, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. Este, din punctul meu de vedere, cel mai dezbătut pachet de legi din România, cel puțin cât știu eu până la acest moment”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.