28 sept. 2023 | 16:24

Gulf Stream, la cel mai scăzut nivel din ultimii 1600 de ani. Care este cauza, ce consecințe dezastruoase poate genera

ACTUALITATE
Gulf Stream, la cel mai scăzut nivel din ultimii 1600 de ani. Care este cauza, ce consecințe dezastruoase poate genera

Curentul oceanic ce controlează vremea în nordul Europei, cunoscut mai ales ca Gulf Stream (Curentul Golfului), a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 1600 de ani. Un studiu recent arată că acest curent va slăbi și mai mult pe viitor, cu implicații catastrofice pentru Marea Britanie și Irlanda, dar și cu efecte negative asupra multor alte zone.

Ce este Gulf Stream sau Curentul Golfului

De mii de ani, Circulația de Răsturnare Meridională Atlantică (AMOC), mai cunoscut sub numele de Gulf Stream (Curentul Golfului), controlează clima din nordul Europei.

Înainte de asta, dispariția aproape totală a aceste circulații, acum 12.000 de ani, este considerată principalul vinovat pentru apariția Marelui Îngheț, când lumea a plonjat pentru circa un mileniu într-o nouă Epocă de Gheață pe care abia o părăsise.

Citește și: Fenomenul care poate opri civilizația. Un studiu confirmă, temperaturile vor scădea și multe orașe vor fi inundate

Profesorul Stefan Rahmstorf de la Institutul pentru Cercetări ale Impactului Climatic din Postdam a adus mai multe dovezi referitoare la evoluția forței AMOC din anul 400.d.Hr.. până azi.

Cauza slăbirii forței curentului oceanic

„Sistemul Gulf Stream funcționează ca o gigantică bandă transportoare, purtând apele calde de suprafață de la ecuator până în zonele nordice și cărând apele mai reci, scăzute în salinitate de adâncime spre sud.

El dislocă aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă pe secundă, adică de aproape o sută de ori mai mult decât întreg debitul Amazonului”, a declarat Rahmstorf, într-o declarație.

Citește și: Topirea ghețarilor ne va strica vacanțele de vară

Se cunoștea deja faptul că forța Gulf Stream a scăzut cu 15% începând cu mijlocul secolului 20. Dar datele recente obținute din sedimentele oceanice, corali și ghețari arată nivelurile pe care le-a avut pe perioade mult mai lungi.

Consecințele dezastruoase asupra climei

În studiul condus de Rahmstorf și publicat în Nature Geoscience, acesta și colegii săi au ajuns la o concluzie clară: Gulf Stream nu a fost niciodată atât de slab ca acum, în ultimii cel puțin 1.600 de ani.

AMOC este determinat de densitatea apei sărate de adâncime din Atlanticul de Nord. Apele proaspete și mai ușoare perturbă acest proces. Există temerea că ploile în exces sau topirea ghețarilor din zonele învecinate au interferat cu acest fenomen, ducându-l aproape de stopare.

Dacă AMOC s-ar opri Europa ar îngheța, un proces accelerat chiar și de 1000 de ori, lucru ce i-a inspirat și pe realizatorii filmului apocaliptic „The Day After Tomorrow”.

În plus, ciocnirea cu apele care, în mod curent, sunt duse spre nord, ar accelera procesul de creștere a nivelului oceanului de-a lungul coastei estice a SUA, producând grăbirea acoperirii Floridei cu ape.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele