Google lansează mai multe funcții de accesibilitate pentru Hărți, Căutare și Asistent: Cum le fac viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități
Google lansează mai multe funcții de accesibilitate pentru Maps, Search și Assistant. Mai multe dispozitive Pixel primesc și funcții utile bazate pe cameră.
Google a dezvăluit o serie de actualizări de accesibilitate pe care le lansează pentru Hărți, Căutare și Asistent, precum și o disponibilitate mai mare a unor funcții Pixel bazate pe cameră. Unul dintre principalele domenii de interes de data aceasta este accesibilitatea scaunelor cu rotile. O nouă opțiune care devine treptat disponibilă pe iOS și Android va permite utilizatorilor Maps să solicite trasee de mers pe jos fără scări. Această funcție – despre care Google spune că le va aduce beneficii și celor care călătoresc cu bagaje și cărucioare – va fi disponibilă la nivel global, atât timp cât compania are suficiente date pentru regiune.
Funcții noi de la Google
Google observă că, dacă ai opțiunea accesibilă pentru scaunul cu rotile activată în preferințele tale de transport, aceasta se va aplica automat și rutelor de mers pe jos. În caz contrar, atunci când soliciți un traseu de mers pe jos, poți accesa indicații fără scări atingând cele trei puncte din partea de sus a ecranului și activând opțiunea „accesibil în scaun cu rotile”.
Într-o notă conexă, informațiile accesibile pentru scaunul cu rotile vor fi disponibile în mai multe produse Google, și anume pe Maps pentru Android Auto și mașini cu Google încorporat. Când cauți un loc și apeși pe acesta, va apărea o pictogramă pentru scaun cu rotile dacă locația are o intrare fără trepte, toalete accesibile, parcare sau locuri.
Vezi și Cum afli altitudinea în Google Maps. Metoda simplă, din câteva click-uri
Vezi și Google a fost dat în judecată pentru moartea unui șofer. Ce s-a întâmplat, legătura cu Google Maps
Ar trebui să fie mai ușor să găsești și să sprijini companiile deținute de persoane cu dizabilități și în Maps și în Search. Dacă o companie alege să se identifice ca „deținută de persoane cu dizabilități”, acest lucru va fi menționat în înregistrările Hărți și Search.
De asemenea, Google activează capabilități de citire de ecran în Lens in Maps (care se numea anterior Căutare cu Live View), un instrument de realitate augmentată care este conceput pentru a te ajuta să găsești lucruri precum bancomate, toalete și restaurante cu ajutorul camerei telefonului. Astfel, când te afli într-un loc poate necunoscut, poți atinge pictograma camerei din bara de căutare și poți îndrepta telefonul către lumea din jur.
„Dacă cititorul de ecran este activat, veți primi feedback auditiv despre locurile din jur, cu informații utile, cum ar fi numele și categoria unui loc și cât de departe este acesta”, spune Eve Andersson, director senior al echipei Google Products for All, într-o postare pe blog.
Această funcție Lens in Maps, care este orientată către persoanele nevăzătoare și cu vederea slabă, va fi disponibilă pe iOS și Android începând de acum până la sfârșitul acestui an.
Ce se întâmplă cu dispozitivele Pixel
Mai mult, pe dispozitivele Pixel, aplicația Magnifier folosește camera ta pentru a te ajuta să mărești detaliile din lumea reală de la distanță sau pentru a face textul din meniuri și documente mai ușor de citit cu ajutorul filtrelor de culoare, a setărilor de luminozitate și contrast. Aplicația este disponibilă pentru dispozitivele Pixel 5 și ulterioare, dar nu și pentru Pixel Fold.
Google observă, de asemenea, că cea mai recentă versiune a Guided Frame, care a sosit pe Pixel 8 și Pixel 8 Pro la începutul acestei luni, recunoaște animalele de companie și documentele, pe lângă fețe, pentru a ajuta persoanele care sunt oarbe sau au vedere slabă să facă fotografii de bună calitate. Actualizarea Guided Frame vine pe dispozitivele Pixel 6 și Pixel 7 la sfârșitul acestui an.
Vezi și Google luptă contra analfabetismului funcțional. Cum intervine inteligența artificială
Între timp, Google oferă mai multe rutine personalizate ale Google Assistant. Compania spune că vei putea adăuga o rutină pe ecranul de pornire ca o comandă rapidă, vei putea să determini dimensiunea acesteia și să o personalizezi cu propriile imagini.
„Cercetările au arătat că această personalizare poate fi deosebit de utilă pentru persoanele cu diferențe cognitive și dizabilități și sperăm că va aduce utilitatea Rutinelor Asistenților și mai multor oameni”, a scris Andersson.
Nu în ultimul rând, Google, la începutul acestui an, a adăugat o funcție pe bara de adrese Chrome de pe desktop pentru a detecta greșelile de scriere și a sugera site-uri web pe baza a ceea ce aplicația consideră că ai vrut să spui. Funcția va fi disponibilă pe Chrome pe iOS și Android începând de acum. Ideea este de a ajuta oamenii cu dislexie, cursanții de limbi străine și cei care gresesc mai ușor să găsească ceea ce caută.