Frapant: Ministrul nostru de Finanțe crede că România este „un paradis fiscal” în UE
În toiul discuțiilor purtate în spațiul public cu privire la necesitatea schimbării fiscalității, unii guvernanți de la noi fac declarații cel puțin interesante, care ne dau de gândit.
Ministrul Finanțelor, de exemplu, crede despre țara noastră că, la nivel de Uniune Europeană, este un paradis fiscal.
Cu alte cuvinte, aici oamenii ar trebui să simtă că dau foarte puțini bani statului pe taxe, impozite și alte dări și contribuții.
Totuși, mulți români ar ține să-l contrazică pe oficial, iar printre aceștia probabil că-i putem enumera pe salariații obișnuiți, adică nu pe cei care lucrează în domenii privilegiate fiscal, precum Agricultura, Construcțiile sau IT-ul.
Ca simplu angajat în România anului 2023, din salariul tău brut de pe cartea de muncă mai primești în mână, la final de lună, doar cca. jumătate. Practic, zi de zi mergi la muncă și faci sacrificii ca statul să ajungă să-ți ia aproape jumătate din bani.
Să facem o simulare a acestei afirmații luând în calcul un salariu de 3.500 de lei brut, adică puțin mai mult salariul minim pe economie în domeniile care nu se bucură de avantaje fiscale, unde venitul brut minim e 3.000 de lei.
Declarația surprinzătoare a unui șef din Guvern despre taxele și impozitele din România
Ei bine, din 3.500 de lei brut, angajatului îi mai rămân în mână doar 2092 de lei. El și angajatorul au cel mai mult de pierdut, deoarece pentru a plati un salariu net de 2092 de lei, angajatorul cheltuie 3579 lei.
Ei bine, concret, din tot salariul 58.45% rămân la angajat, iar 41.55% la stat. Iată cum un simplu salariat ajunge să muncească pentru a întreține cu peste 40% din venitul sau, statul român. Așa să arate, oare, un paradis fiscal?
„România are 390.117 de IMM-uri, 250 de miliarde de lei este cifra lor de afaceri. Profitul net este de 66 de miliarde de lei net. Adică discutăm despre 15 miliarde de euro. Știți cât plătesc impozit la bugetul de stat? Cu toată aprecierea pe care o am pentru dumnealor, 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro). Unde ați mai găsit în UE un asemenea paradis fiscal?
Și dintr-o dată facem capăt de țară. Haideți să fim rezonabili, pentru că toată lumea ar trage 10 piei de pe stat, n-ar plăti nimeni niciun impozit și nicio taxă și, dacă se poate, salariile în domeniul bugetar să fie înmulțite de 3 ori cât este la privat. De la bănuțul babei până la efortul pe care îl face mediul de afaceri, să nu uităm că noi, pe de cealaltă parte, avem responsabilitatea folosirii acestor bani și ține de domeniul conștiinței în deciziile pe care le luăm ca să folosim chibzuit banii pe care statul îi are la dispoziție”, a afirmat Marcel Boloș, conform Digi24.