Fetiţă de un an şi jumătate din Botoșani, în stare gravă la spital, după ce a băut benzină. Poliția face verificări
Fetița de un an și jumătate din Botoșani a ajuns la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, după ce a băut benzină. Aceasta se afla cu fratele său de șase ani care i-ar fi deschis sticla. Fetița se află în stare gravă, spun medicii. Între timp a fost deschisă o anchetă în acest caz, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.
Update 15 mai ora 14:09: „Verificăm aspectele semnalate în spațiul public, iar în funcție de rezultate vom dispune măsuri”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani pentru Playtech.ro
Știrea inițială: Din primele date, copil de un an și jumătate era cu fratele său de 6 ani care i-a desfăcut capacul și i-a dat sticla. În recipient se afla benzină și ulei, un amestec pregătit de tatăl celor doi, pentru a alimenta o motosapă.
Bărbatul a intervenit imediat și a dus-o pe micuță la cel mai apropiat spital. Iniţial copila a fost stabilizată de medicii din Botoşani, după care s-a decis transferul ei la Iaşi, cu stare febrilă şi stări de vomă.
„Pacienta a fost stabilă pe tot parcursul transportului. A fost monitorizată şi ulterior transferată colegilor de la spitalul ieşean”, a precizat medicul Cătălina Duhaniuc, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, scrie Monitorul de Botoșani.
Multe din lucrurile ținute în casă pot fi toxice pentru copii – substanțe de curățat, medicamente, cosmetice, produse pentru grădinărit, plante decorative. Dacă acestea nu sunt ținute în locuri speciale, copii le pot înghiți, inhala sau mânca sau își pot contamina pielea cu ele.
Sfaturile date de ISU Botoșani: „Stop accidentelor casnice în care sunt implicați copiii!”
Pentru a preveni intoxicațiile se recomanda să cititi prospectul produsului, precauțiile , folosirea corectă a acestuia și instrucțiunile de prim ajutor în caz de intoxicație cu substanță respectiva. Cele mai frecvente substanțe ce pot da intoxicatii la copii sunt:
- cosmetice, lac de unghii, parfumuri;
- agenți de inălbire, detergent de vase, produse pentru toaleta sau pentru desfundarea țevilor, substanțe pentru curățat mobila și alți produși de curățare;
- produse pentru dezghețare sau antigel;
- terebentina, kerosen, gaz pentru brichete, diluanți pentru vopsele, solvenți;
- produse pentru grădinărit, în special insecticidele, produsele pentru combaterea dăunătorilor și a buruienilor;
- baterii și naftalina;
- Substanțe chimice și vaporii
- Alcoolul si medicamentele