10 feb. 2023 | 07:42

Faimoasa Julia Child a fost un agent secret care lupta împotriva rechinilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

ACTUALITATE
Faimoasa Julia Child a fost un agent secret care lupta împotriva rechinilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În multe privințe, gătitul este doar chimie. Combini acizi, baze, proteine și diverse alte substanțe chimice și le supui la o multitudine de procese fizice și chimice diferite, cum ar fi congelarea, încălzirea, amestecarea.

Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să fie atât de surprinzător faptul că Julia Child, bucătarul american emblematic și personalitate TV, a lucrat cândva pentru serviciile de informații americane la un proiect de război pentru a proiecta și a crea un repelent eficient pentru rechini.

Julia McWilliams, așa cum era cunoscută la acea vreme, era doar un copywriter de 29 de ani din New York, când SUA s-au alăturat celui de-al Doilea Război Mondial. După propria ei recunoaștere, ea nici măcar nu era deosebit de interesată de gătit la acea vreme.

De fapt, și-a dorit să fie romancier. Cu toate acestea, odată cu bombardarea Pearl Harbor în decembrie 1941, planurile ei s-au schimbat. Ea a decis să se alăture Serviciului de Urgență al Femeilor Acceptate pentru Voluntari (WAVES) – o ramură a Corpului Auxiliar al Armatei Marinei și Femeilor (WAAC) din Armată.

A fost o singură problemă: la 1,88 metri înălțime, ea a fost considerată prea înaltă pentru a fi acceptată. În schimb, ea a aplicat la nou-creatul Office of Strategic Services (OSS) – organizația care va deveni Agenția Centrală de Informații (CIA).

McWilliams a fost angajată ca asistent de cercetare junior pentru OSS – o poziție care, în ciuda titlului postului, în cea mai mare parte a implicat tastarea numelor și adreselor oficialilor guvernamentali pe fișele de index.

Prima rețetă a Juliei Child

Din fericire, educația și experiența ei i-au adus în curând o nouă poziție  în cadrul agenției: lucrând sub căpitanul Harold J. Coolidge în Divizia de Proiecte Speciale a Secțiunii Echipamente de Salvare Maritime de Urgență (ERE) a OSS.

Într-o perioadă afectată de naziști, de războiul biologic și de amenințarea armelor nucleare, a existat o problemă pe care agenția a văzut-o ca fiind deosebit de îngrijorătoare: amenințarea rampantă a atacurilor de rechini.

„Al Doilea Război Mondial a jucat un rol esențial în stimularea obsesiei națiunii pentru rechini”, a explicat Janet M. Davis, profesor distins de studii americane de la Universitatea Texas din Austin, într-un articol pentru The Conversation, în 2021.

„Mobilizarea monumentală a milioane de oameni în timpul războiului dintre oameni au pus mai mulți americani în contact cu rechinii decât în orice moment anterior al istoriei, răspândind semințele de intrigi și frică față de prădătorii marini”.

Frica a fost atât de intensă încât a influențat chiar și tactica militară a SUA.  În scurt timp, preocuparea națională pentru rechini și atacurile cu rechini au devenit o problemă atât de mare, încât operațiunile de informații ale armatei și marinei americane au fost nevoite să lanseze campanii de publicitate pentru a combate frica în masă.

OSS a fost îngrijorat de rapoartele potrivit cărora rechinii au declanșat accidental explozibili navali destinati navelor și submarinelor inamice. Cercetătorii au testat peste 100 de substanțe diferite, în încercarea de a reproduce mirosul unui rechin mort, iar Julia Child a gpsit rețeta.

„Componenta specială a colorantului nigrozină a produs un nor negru vizibil și se spune că imită secrețiile naturale defensive ale moluștelor marine, cum ar fi calamarul și caracatița”, explică o lucrare din 2001, publicată în revista Environmental Biology of Fishes, despre istoria repelentelor pentru rechini.

Așadar, munca ei la proiectul Shark Chaser și-a pus, evident, amprenta pe tânăra Julia – ea s-a referit mai târziu la repelent drept „prima rețetă” din cariera ei de gătit.