Există toate ingredientele unei noi crize economice mondiale. Cifrele care nu mai au nevoie de comentarii
Ne aflăm, fără îndoială, în fața unui moment de cumpănă pentru economia mondială, așa cum eram și-n anul 2008, când sistemele financiare efectiv s-au prăbușit.
În acest moment, la scară planetară, există toate ingredientele izbucnirii unei noi crize financiare de proporții.
Economia mondială este fragilizată după criza sanitară și încă nu ne-am revenit nici pe departe, tocmai de aceea au fost lansate, de exemplu pe plan european, programele de tip PNRR, pentru redresare economică.
Vine marea criză, avem toate semnalele pe masă, sub nasul nostru
A venit criza energetică ce a pus pe butuci din nou economia, iar pericolele din această zonă persistă, pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, cea mai dificilă situație fiind în state puternic dependente de energia importată din Rusia, fapt ce nu se aplică prea mult României, din fericire.
Avem un război prelungit în Europa, o criză pe piața de cereale la nivel mondial, dar și o veritabilă explozie a datoriei mondiale. Conform celor mai recente date, se pare că un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul doi din 2023 până nivelul record de 307.000 miliarde de dolari.
Datoria mondială a crescut cu 10.000 de miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie şi cu 100 miliarde de dolari în ultimul deceniu.
“Creşterea bruscă a inflaţiei a fost principalul factor care a dus la scăderea semnificativă a raportului datorie/PIB în ultimii doi ani. Presiunile asupra preţurilor şi a salariilor se moderează, ne aşteptăm ca până la finalul anului raportul datorie/PIB să depăşească 337%”, avertizează IIF.
Tot în Europa, inclusiv în România, ne confruntăm cu o criză a costului vieții, cu o criză a dobânzilor bancare și o inflație scăpată de sub control, multe state având probleme serioase legate de controlul banilor publici, confruntându-se cu deficit bugetar.
Mai mult decât atât, la noi în țară mai există și o problemă legată de lipsa predictibilității fiscale. Finele de an ne va găsi în plină schimbare a Codului fiscal, iar analiștii și oamenii de afaceri avertizează că noile măsuri vor îngropa definitiv și ce-a mai rămas din economia acestui stat. Sunt așteptate falimente, concedieri, dar și noi valuri de scumpiri, conform unor previziuni. În schimb, guvernanții consideră că noile măsuri fiscale se impun, fiindcă trebuie să reducem deficitul bugetar, și chiar le consideră benefice pentru economie.
Acestea fiind datele problemei, rămâne să vedem „când”, nu „dacă” va izbucni o nouă mare criză!