22 mai 2023 | 17:44

EXCLUSIV Se face sau nu școală? Ce trebuie să știe elevii despre greva din învățământ. Câți profesori refuză să mai predea

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV Se face sau nu școală? Ce trebuie să știe elevii despre greva din învățământ. Câți profesori refuză să mai predea

Greva va continua și mâine în școlile din România, iar numărul profesorilor și angajaților din învățământ care s-au alăturat acțiunii a crescut după prima zi de grevă. Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat pentru Playtech.ro că procentul celor care au semnat pentru această acțiune a ajuns la peste 85%. Mai mult, liderul FSLI a anunțat că până în această seară nu au mai primit niciun mesaj de la guvernanți pentru o nouă discuție.

A doua zi de grevă în școli

Profesorii nu renunță la grevă, ba mai mult, numărul celor care s-au alăturat acțiunii a crescut.

„Nu s-a schimbat nimic față de ieri. Guvernul se ceartă acum cu rotativa și nu au învățământul pe agendă ca prioritate. Vom continua și mâine și poimâine, probabil o să vină weekend-ul și tot așa.

Cu siguranță procentul este mult mai mare, dacă avem inițial 71,29%, cred că acum este de peste 85%. Crește și primim mesaje, iar cei care nu au semnat ne-au sunat azi și au spus că și-au dat seama că este o acțiune serioasă și ne-au spus că vor să se implice.

Colegii vor să iasă în stradă, deci în paralel cu greva, vor cât mai mulți să iasă în stradă. S-ar putea ca zilele următoare să vedem profesori în stradă din nou”, a explicat Simion Hăncescu, președintele FSLI, pentru Playtech.ro

Acesta a mai precizat că până luni seara nu a mai venit nicio invitație din partea guvernanților pentru o nouă rundă de discuții.

Nimic. Ofertele pe care le-am primit au fost mai mult decât inacceptabile, nu s-a întâmplat nimic față de ce s-a întâmplat acum 4 luni de zile. 

„Mesajul nostru este să ne înțeleagă părinții și să ne sprijine pentru că demersul nostru este și pentru bine copiilor: un învățământ de calitate se face cu oameni de calitate și cu oameni motivați financiar, nu cu oameni care se gândesc la ziua de mâine și au salarii de mizerie”, a mai punctat Simion Hăncescu.

Profesorii care nu au semnat pentru grevă pot să vină la ore și să-i cheme pe elevi la cursuri și desigur să pună absențe.

„Cine a semnat pentru grevă are dreptul la grevă, nu are are alte obligații nici să cheme copiii la școală, nici să predea, nici să evalueze, nici că supravegheze. Cine nu a semnat pentru grevă și nu vrea să facă grevă poate să-și cheme copiii la școală”, a mai precizat liderul FSLI.

Negocierile dintre Guvern și sindicate au eșuat

Premierul Nicolae Ciucă le-a spus duminică sindicaliștilor din învățământ că și-au ales greșit momentul pentru a face grevă, deoarece este perioada în care se schimbă Guvernul.

”Le-a explicat că e important să fie raționali și așezați si mai ales sa se gândească la familiile din România. Sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții”, au  transmis surse participante la discuții.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, la Palatul Victoria, că „deschiderea la dialog este permanentă” față de sindicaliștii din educație, însă nu spus nimic despre o posibilă viitoare întâlnire. Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că „această formă de protest poate fi înlocuită oricând într-o formă de dialog”.