10 mart. 2023 | 11:08

Europa va reduce consumul final de energie. Gospodăriile și fabricile vor fi obligate să consume mai puțin

ULTIMA ORĂ
Europa va reduce consumul final de energie. Gospodăriile și fabricile vor fi obligate să consume mai puțin

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord privind reducerea consumului final de energie în întregul bloc cu 11,7% până în 2030, un obiectiv despre care legislatorii au spus că ar contribui la combaterea schimbărilor climatice și la reducerea utilizării de către Europa a combustibililor fosili din Rusia.

Acordul a fost convenit după discuții care au durat toată noaptea între negociatorii din țările UE și Parlamentul European.

Pentru a atinge aceste obiective, țările vor trebui să renoveze milioane de clădiri cu curenți de aer pentru a consuma mai puțină energie. Construcția și utilizarea clădirilor generează o treime din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, iar în contextul în care majoritatea clădirilor europene sunt încălzite cu combustibili fosili, obiectivul este esențial pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

„Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climei și în dezavantajul lui Putin”, a declarat Niels Fuglsang, negociatorul principal al Parlamentului.

Obiectivul este obligatoriu

Negociatorii au convenit că energia consumată de utilizatorii finali din bloc, cum ar fi gospodăriile și fabricile, în 2030 ar trebui să fie cu 11,7% mai mică decât utilizarea preconizată până la acea dată.

UE a propus inițial în 2021 ca obiectivul să fie o economie de 9%, dar a crescut la 13% în luna mai a anului trecut, în încercarea de a renunța mai repede la combustibilii ruși după ce Rusia, anterior principalul furnizor de gaze al Europei, a invadat Ucraina.

Obiectivul de 11,7% a fost un compromis între Parlamentul European, care dorea un obiectiv mult mai mare, de 14%, și unele țări UE care doreau să rămână la obiectivul inițial de 9%.

Obiectivul va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. Țările își vor stabili propriile obiective naționale fără caracter obligatoriu – dar, dacă acestea nu se vor adăuga la obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană le va corecta.

Între 2024 și 2030, țările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an.

Țările vor trebui să accelereze renovarea clădirilor publice, renovând în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor aflate în proprietate publică.

Acordul va merge acum la Parlamentul European și la țările UE pentru un vot final – care este, de obicei, o formalitate prin care legea este aprobată fără modificări.