02 iun. 2023 | 20:29

Este IQ-ul o bună măsură a inteligenței? Ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Este IQ-ul o bună măsură a inteligenței? Ce spun oamenii de știință

Infamul test IQ. A avea un IQ ridicat este poate singurul lucru care te poate face să pari incredibil de inteligent și incredibil de prost în același timp, în funcție de cu cine vorbești când te lauzi. Are o istorie încărcată de știință îndoielnică, elitism și chiar eugenie, dar este încă folosit în unele dintre cele mai înalte eșaloane ale asistenței medicale și cercetării.

Deci, ce este IQ-ul, de ce este folosit și de ce oamenii nu vor înceta să-l folosească?

Coeficientul de inteligență, sau IQ, este un test care combină o serie de teste psihometrice diferite, pentru a forma o singură măsurătoare a inteligenței umane. Are o istorie de sute de ani, dar psihologii francezi Alfred Binet și Théodore Simon au fost printre primii care au conceput un test cert. Numit testul Binet-Simon, ei l-au conceput ca o metodă de a găsi copii care aveau nevoie de ajutor suplimentar, trimițându-i la centre de educație specială, în loc să-i eticheteze drept „lenți”.

Se concentrează în jurul ideii că raționamentul verbal, abilitățile vizual-spațiale și memoria de lucru sunt toate componente ale unei idei mai mari de inteligență generală, care poate fi măsurată prin testarea fiecăreia dintre primele componente.

IQ-ul nu reprezintă neapărat inteligența unei persoane

Întrebările au fost ajustate în funcție de vârstă și scorul a fost apoi împărțit la vârsta copilului și înmulțit cu 100 – acesta era IQ-ul lor. Se presupune că IQ-ul lor a măsurat cât de bine s-au performat în raport cu copiii de vârstă similară și ar putea apoi să-i identifice pe cei care  ar avea nevoie de ajutor suplimentar la școală.

De-a lungul istoriei, după crearea unui test standardizat, IQ-ul a fost folosit de cei care doresc să se simtă superiori față de o altă clasă sau rasă de oameni, într-un efort de a segrega sau chiar eradica acele grupuri.

Testarea IQ a găsit o casă specială în mișcarea eugenică în creștere din Europa și SUA, care este convingerea că oamenii cu trăsături dorite ar trebui să fie selectați și să li se permită să aibă copii, în timp ce cei care au trăsături nedorite ar trebui împiedicați să facă acest lucru. Eugenia a fost atât de populară și acceptată la începutul anilor 1900, încât fețe celebre precum Theodore Roosevelt, Alexander Graham Bell și John D. Rockefeller Jr au subscris cu toții la această ideologie îngrozitoare.

Testele de IQ au fost folosite în mod continuu pentru a-i determina pe cei care erau așa-numiți „slăbiți la minte” în timpul mișcării eugenice din SUA. În 1924, statul Virginia a implementat o politică de sterilizare forțată a persoanelor cu scoruri scăzute de IQ, decizie care a fost susținută ulterior de Curtea Supremă în timpul unui celebru caz numit Buck v Bell, 1927.

De-a lungul acestor decenii de segregare și persecuție, testele de IQ greșite au fost folosite pentru a pretinde superioritatea față de cei care aveau nevoie de ajutor – exact opusul intențiilor creatorilor.

De acolo, majoritatea cazurilor de persecuție extremă au fost cel puțin parțial înrădăcinate în scorurile IQ. Holocaustul a urmărit eradicarea persoanelor cu IQ scăzut, printre multe alte grupuri marginalizate, în timp ce mișcarea pentru Drepturile Civile i-a văzut pe negrii caracterizați de noțiunea teribilă că au un IQ mai scăzut în medie.

Deci, deși IQ-ul a fost mânuit de cele mai proaste mâini ale istoriei omenirii, asta nu îl face neapărat o măsură proastă a inteligenței, nu? Corect, dar modul în care este interpretat și folosit adesea o face.

În anii 1900, testul a fost folosit pentru a marginaliza grupuri pe baza unui singur scor la testul IQ. Ceea ce aceste teste nu au reușit să ia în considerare a fost faptul că mulți dintre acei oameni care au susținut testele erau imigranți, care vorbeau o engleză slabă și, așadar, probabil că nu au avut performanțe atât de bune pe cât ar fi trebuit. Oamenii din clasa muncitoare au adesea scoruri mai mici decât cei educați la un nivel înalt, dar asta nu indică neapărat inteligență generală, indică, pur și simplu, privilegii.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele