03 iul. 2023 | 09:49

Este carnea organică mai bună pentru sănătatea ta? Ce spun specialiștii

ACTUALITATE
Este carnea organică mai bună pentru sănătatea ta? Ce spun specialiștii

Alimentele organice diferă de cele convenționale, deoarece sunt produse, manipulate și procesate în conformitate cu reglementările Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii. Produsele, care urmează să fie vândute sau etichetate ca fiind organice, trebuie să se afle în permanență sub management organic.

Dar care este adevărul despre carnea bio? În ianuarie 2023, Globe Newswire a raportat că piața globală a cărnii ecologice era estimată să crească cu o rată de 7,5% din 2023 până în 2028.

Dacă vă întrebați dacă merită să cheltuiți mai mult, și sumele nu sunt deloc nesemnificative, cumpărând carne organică, iată care sunt termenii obișnuiți pentru comercializarea acestui produs și ce are de oferit.

În primul rând, certificatul organic. Programul Național al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) reglementează toate animalele ecologice certificate, cu un sigiliu verde USDA. Departamentul afirmă că, pentru a primi un sigiliu organic, fermele trebuie să crească animale în condiții care să se adapteze comportamentelor naturale (cum ar fi pășunatul), să aibă hrănă 100% organică și să nu li se administreze antibiotice sau hormoni. Un raport USDA din 2022 a constatat că carnea de vită organică, tocată, a fost cu 75% mai scumpă decât cea obișnuită, iar slănina organică a fost cu 187% mai scumpă.

Ce înseamnă, mai exact, carnea bio

De asemenea, diferite versiuni ale etichetei „fără antibiotice”, inclusiv „crescută fără antibiotice”, pot fi găsite pe carnea de pasăre și produse de origine animală. Se spune că mai toate produsele animale crescute în mod convențional folosesc excesiv antibiotice. Producătorii care doresc să utilizeze produse fără antibiotice trebuie doar să trimită documentație la USDA, dar nu sunt supuși inspecțiilor. Această practică a fost analizată în urma cercetărilor publicate în 2022, care au arătat că până la 15% dintre bovinele despre care s-a susținut că au fost crescute fără antibiotice au fost testate pozitiv la ele.

În plus, sintagma „hrănite cu iarbă” se aplică produselor din carne de vită și produselor lactate. Acesta poate fi motivul pentru care cercetări anterioare au descoperit că multe produse etichetate drept ”carne organică” conțineau niveluri semnificativ mai mari de grăsimi polinesaturate omega-3 decât cele convenționale.

„Crescute pe pășune” – această etichetă semnalează că animalelor li s-a permis să pască în aer liber și să mănânce iarbă sau alte alimente pe care corpul lor le poate digera. Dar, spre deosebire de un certificat organic, termenul ”crescute pe pășune” nu are un standard federal – și, conform grupului de lucru pentru mediu, nu sunt necesare inspecții regulate ale fermei pentru a verifica utilizarea corectă.

Mai mult, conform USDA, carnea ”naturală” nu conține ingrediente artificiale sau coloranți adăugați și a fost procesată într-un mod care nu a modificat în mod fundamental produsul. În plus, USDA cere mențiunea „naturală” pe ambalaj pentru a explica faptul că este „fără ingrediente artificiale”. Rețineți că „natural” nu este similar cu organic. Carnea naturală nu trebuie să îndeplinească aceleași standarde alimentare și de mediu precum cea organică.