Elefanții au “superputeri” de a lupta împotriva încălzirii globale: de ce trebuie să-i protejăm, conform cercetătorilor
Elefanții sunt “eco-războinici” naturali care captează carbonul, așa că protejarea lor este vitală pentru mediu, precum și pentru alte specii.
Capacitatea de compensare a carbonului a elefanților a fost de mult trecută cu vederea, ca instrument în arsenalul nostru împotriva crizei climatice. Dar acum, noi cercetări trag un semnal de alarmă asupra influenței esențiale a elefanților africani asupra ecosistemelor forestiere.
Elefanții contribuie în mod natural la o mai mare captare a carbonului, ceva crucial pentru prevenirea încălzirii în continuare pe Pământ. Cu toate acestea, cu numărul lor scăzând cu peste 80% în ultimii 30 de ani, am putea pierde în curând acest stabilizator vital de mediu.
Elefanții fac bine mediului
„Putem adăuga acum concluzia solidă că, dacă pierdem elefanții de pădure, vom face un deserviciu global pentru atenuarea schimbărilor climatice”, a spus autorul principal al unei noi lucrări și profesor asistent de biologie la Universitatea Saint Louis, Dr. Stephen Blake, într-o declarație.
„Importanța elefanților de pădure pentru atenuarea schimbărilor climatice trebuie luată în serios de factorii de decizie, pentru a genera sprijinul necesar pentru conservarea elefanților. Rolul elefanților de pădure în mediul nostru global este prea important pentru a fi ignorat”.
S-a dovedit că elefanții sunt destul de pretențioși atunci când vine vorba de hrană, selectând plante și copaci mai mici pe care să-i rupă în bucăți pentru hrană. În mod curios, aceste specii de plante de dimensiuni modeste au, de asemenea, o densitate scăzută a carbonului, ceea ce înseamnă că cresc rapid și concurează pentru resurse, dar, de fapt, nu fac nimic în ceea ce privește stocarea carbonului.
Copacii cu densitate mare de carbon sunt mai mari, cresc mai lent și captează mai mult carbon din mediu, prin luarea CO2 și transformându-l în biomasă, prin fotosinteză.
Elefanții sunt și grădinarii pădurii, mâncând fructe care se transformă în semințe și îngrășăminte în sistemul lor digestiv. Acest amestec nutritiv este transportat în jurul pădurii din stomacul lor, astfel încât să poată fi dispersat ulterior sub formă de bălegar care a călătorit departe de copacii părinte.
Acel bălegar se transformă apoi în unele dintre cele mai mari specii de arbori din pădure, contribuind și mai mult la valoarea habitatelor forestiere ca depozite de carbon.