05 sept. 2023 | 09:24

Elefanții africani comunică între ei ca oamenii: ce au descoperit cercetătorii, cum „vorbesc” animalele

ACTUALITATE
Elefanții africani comunică între ei ca oamenii: ce au descoperit cercetătorii, cum

Elefanții africani pot folosi nume unii pentru alții. Elefanții par să se adreseze unul altuia cu etichete vocale individuale.

Numele sunt universale în toate culturile umane și în diferite limbi. Ele formează o parte uriașă a identității noastre și ne ajută să comunicăm unul cu celălalt, dar numele personale sunt considerate un lucru unic uman.

Elefanții africani, primele ființe care folosesc nume pentru a se diferenția, în afară de oameni

Acum, noi cercetări au sugerat că elefanții africani sălbatici s-ar putea adresa unii altora cu apeluri specifice individuale – echivalentul unui nume – cu implicații fascinante pentru evoluția limbajului.

Noua cercetare a analizat apelurile de la elefanți sălbatici din două zone din Kenya: marele ecosistem Samburu la nord și Parcul Național Amboseli la sud.

Setul de date final a conținut 625 de apeluri separate, dintre care 597 au avut loc între membrii aceluiași grup de familie. Au fost 114 apelanți unici și 119 receptori unici. Cercetătorii au inclus doar apeluri direcționate către un singur elefant și pentru care receptorul a putut fi identificat.

Echipa a măsurat caracteristicile acustice ale sunetelor elefantului și a efectuat o serie de teste statistice asupra datelor, pentru a vedea dacă este posibil să se prezică identitatea receptorului din apel. Și, într-adevăr, s-a dovedit că acesta este cazul, așa cum scrie echipa: „Receptorii de apeluri ar putea fi identificați corect din structura apelurilor”.

Un aspect de care echipa a fost deosebit de interesată a fost dacă apelurile imitau propriile vocalizări ale receptorului. Acest lucru a fost observat la alte specii, cum ar fi delfinii, care pot învăța etichetele vocale individuale ale celuilalt și pot răspunde la propria lor etichetă atunci când o aud.

Totuși, ceea ce a fost fascinant în ceea ce privește datele despre elefanți a fost că autorii au găsit dovezi limitate că cei care apelau imitau apelul fiecărui receptor.

„Din cunoștințele noastre, acest studiu prezintă primele dovezi pentru adresarea vocală fără imitarea apelurilor receptorului la animalele non-umane”, scriu ei.