Efectul mai puțin obișnuit al creșterii taxelor în România: vom bea mai mult alcool
Specialiștii trag un semnal de alarmă care poate stârni amuzamentul la prima vedere, dar problema ridicată de aceștia e cât se poate de serioasă și îngrijorătoare pentru populația de la noi din țară.
Este vorba despre introducerea accizei majorate pentru băuturile ce au un conținut ridicat de zahăr. Știm cu toții că aceste produse nu sunt tocmai benefice pentru sănătate și consumate în exces pot dăuna considerabil organismului uman. Inițiativa de a majora acciza pare, deci, să vină în folosul consumatorului român și să-i inhibe acestuia pofta de alimente și produse nesănătoase.
Paradox românesc. Dacă taxele se vor scumpi, vom bea mai mult alcool
Firesc ar fi să ne orientăm către sucuri naturale sau către apă, nu? Ei bine, ar fi, doar că specialiștii industriei alimentare se așteaptă la un efect mai negativ decât ne-am putea închipui și probabil mai negativ decât dacă acciza ar rămâne neatinsă. Practic, se anticipează că, dacă băuturile cu un conținut ridicat de zahăr vor deveni mai inaccesibile, atunci românii se vor orienta către băuturile alcoolice.
Vom consuma mai mult alcool – acesta e semnalul de alarmă tras de Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Zahărului din România. Totodată, un alt pericol derivă din faptul că e posibil să asistăm și la o creștere a pieței negre.
„Ar dubla prețurile, iar în clipa în care sucul devine mai scump decât berea, consumul trece de la suc la bere. E experiența Mexicului, țara care a pus acciză pe băuturi răcoritoare. Într-adevăr, s-a micșorat pe cap de locuitor consumul de răcoritoare, dar a crescut consumul de bere. Iar la vârstele la care bei băuturi răcoritoare să treci de la suc la bere e extrem de periculos pentru că începe să-ți placă băutura alcoolică. Și sucul și berea sunt băuturi de socializare, nu inviți o fată la o apă. Nu apa înlocuiește consumul de suc. Îți trebuie o altă băutură să înlocuiești. Ăsta e cel mai periculos lucru”, mai spune Gheorghe Bejan, la PROFIT NEWS TV.