09 sept. 2023 | 18:50

E frumos să ai copii, dar prea costisitor. Cât a ajuns să coste începutul de an școlar

ACTUALITATE
E frumos să ai copii, dar prea costisitor. Cât a ajuns să coste începutul de an școlar

E frumos să ai copii, însă meseria de părinte nu mai e pentru toate buzunarele. În ziua de astăzi, ai nevoie de un buget mai mult decât generos pentru a face față cerințelor obișnuite, nici vorbă despre răsfăț sau lux.

Orice activitate sau obiect necesar celui mic, încă de la cele mai fragede vârste, implică costuri susbtanțiale pentru părinții care adesea se simt efectiv copleșiți de griji și responsabilități.

De exemplu, începerea unui nou an școlar aduce emoții pentru micuți, dar și pentru părinți. Nu e vorba despre a cunoaște noua învățătoare sau noii profesori, ci despre costul rechizitelor și al hainelor.

Părinții din România, neajutorați în fața prețurilor mari

Odată cu explozia inflației, au crescut prețurile comercianților de rechizite, iar hainele costă și ele mai mult, mai ales în cazurile în care vorbim despre anumite preferințe.

În aceste condiții, părinții trebuie să strângă din dinți și să accepte realitatea, făcând tot ce pot să se descurce cu bugetul majorat pentru cheltuieli. Și față de anul trecut e majorat simțitor!

Concret, un studiu recent efectuat arată că peste 38% dintre părinți spun că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea școlilor a crescut cu 30% în 2023 față de anul trecut.

Grav este că pe foarte mulți părinți debutul noului an școlar îi surprinde fără niciun ban economisit.

„Doar 19,16% dintre părinții respondenți susțin că au reușit să pună bani deoparte pentru începutul anului școlar în timp ce 49,34% vor acoperi cheltuielile din salariul lunii curente. Circa 17% susțin că nu dispun de fonduri și că nu știu cum se vor descurca în timp ce o proporție mai redusă susține că se vor împrumuta de la prieteni sau vor folosi cardul de credit/overdraft”, se transmite în sondajul CEC Bank.

Sute de lei trebuie să fii dispus să cheltuiești în această toamnă, ca să-ți trimiți copilul la școală. 35,17% dintre părinți susțin că bugetul este de 300 – 500 de lei. Există totuși și 13% alocă peste 1.000 de lei.