31 oct. 2023 | 19:10

Dispar bănci din România și apar altele noi: așa ceva nu s-a văzut de la Revoluție, din ’89

ACTUALITATE
Dispar bănci din România și apar altele noi: așa ceva nu s-a văzut de la Revoluție, din '89

Sectorul bancar românesc e presărat de o serie de schimbări nemaivăzute în ultimii ani.

Unele bănci dispar înglobate fiind de alți giganți care le preiau, în timp ce alte instituții de profil se extind sau fac o tranziție către un alt brand, o altă siglă puternică de pe piață.

Cea mai nouă știre despre băncile din România

Cea mai nouă veste legată de sectorul bancar autohton vizează o tranziție importantă. Concret, e vorba despre faptul că First Bank a anunţat că a fost cumpărată de grupul italian Intesa.

„În acest moment, tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi a autorităţilor de concurenţă relevante şi este de aşteptat să fie finalizată în prima parte a anului 2024.

Fondul de investiţii american J.C. Flowers a scos încă de anul trecut la vânzare First Bank, în decembrie fiind la un pas să bată palma cu UniCredit, dar tranzacţia a căzut pe ultima sută de metri”, conform informațiilor ZF.

Băncile Românești fac baie în bani

Dincolo de reorganizările acestea, sectorul bancar românesc demonstrează o remarcabilă reziliență în fața crizelor care se succed în cascadă peste economia locală și, totodată, se bucură de profituri mari, în creștere chiar de la un an la altul.

Citește și Băncile, mai profitabile ca oricând: dobânzile sunt pentru noi „ciumă”, pentru bancheri „mumă”

De exemplu, conform unei alte analize ZF, cele 32 de bănci din România au înregistrat, în primul semestru al anului curent, un profit considerabil, evaluat la 6,9 miliarde de lei. Cifra poate părea mare sau mică, însă ca să ne creionăm o idee, precizăm că vorbim despre o creștere a profitului cu 40% comparativ cu perioada similară din 2022, ceea ce înseamnă enorm.

„Indicatorul de solvabilitate este de 22,8%, iar rata de rentabilitate, respectiv profitul raportat la capitalul propriu al băncilor a ajuns la jumătatea anului la 21,1%, cel mai ridicat nivel din Europa. Ca o comparaţie, la finalul anului trecut Germania, cea mai puternică economie Europeană, avea o rentabilitate (ROE) de 6%, Polonia de 9%, Franţa de 6,1%, Spania de 10,4%, Austria de 12,8%”, se arată în analiză.

Ca studiu de caz particular, unul dintre giganții bancari care tocmai și-au publicat raportul financiar este Banca Transilvania, evidențiind cele menționate mai sus.

Concret, profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.581,7 milioane de lei (+51,14% față de iunie 2022), din care cel al băncii este de 1.269,0 milioane de lei (+39,91% față de iunie 2022). Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT (+124% față de iunie 2022).

Citește și Cât a ajuns să coste gramul de aur