30 oct. 2023 | 10:31

Banca Transilvania, o forță de neoprit în Europa, nu doar în România. Performanța la care nu se aștepta nimeni

ACTUALITATE
Banca Transilvania, o forță de neoprit în Europa, nu doar în România. Performanța la care nu se aștepta nimeni

Banca Transilvania este de mulți ani cea mai mare bancă din România după valoarea activelor aflate în administrarea sa, dar nu te-ai fi așteptat să fie și cea mai mare din Europa de Sud-Est, după cum se arată în cea mai recentă analiză SeeNews.

În 2023, la nivel sud-est european, Banca Transilvania și-a păstrat poziția de lider în topul celor mai mari creditori din regiune. Această performanță a fost facilitată și de faptul că activele băncii cu crescut cu 7,1% pe an în 2022, până la aproximativ 27,1 miliarde de euro, atât datorită creșterii creditelor, cât și a depozitelor.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu banii românilor din bănci, dar ai firmelor. Schimbarea din piață și legătura cu criza economică

Banca Transilvania, un gigant cu un profit net de invidiat

Profitul net al instituției a fost de asemenea unul fabulos, aproximativ 440,2 milioane de euro, în creștere fabuloasă de la 362,3 milioane de euro cu un an înainte. Vorbim practic de o creștere a profitului operațional de 20% pentru o companie a cărei capitalizare bursieră a atins pragul de 2,8 miliarde de euro la final de 2022. În ceea ce privește entitățile din spatele gigantului autohton, asiguratorul olandez NN Group deținea cea mai mare participație la creditorul român la sfârșitul anului 2022, de 10,11%, fiind urmat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o participație de 6,87%.

Citește și: Lovitura dimineții pentru Banca Transilvania, o miză de sute de de milioane de lei la ANAF

România domină clasamentul celor mai puternice bănci din Europa de Sud-Est

Nu mai puțin de 18 bănci românești se află în clasamentul agenției de presă SeeNews. Aparent, această performanță reprezintă și o consecință a unei creșteri de 4,7% a economiei țării determinată de consumul privat și de investiții. Împrumuturile neguvernamentale din România au crescut cu 12,1% de la an la an, ajungând la 73,5 miliarde de euro, în timp ce depozitele au urcat cu 7,1%, la aproximativ 103,8 miliarde de euro. La sfârșitul anului 2022, rata dobânzii de politică monetară a țării se situa la 6,75%, față de 1,75% la începutul anului.

Ca referință, din totalul băncilor analizate din regiune, cele românești dețineau aproape o treime din active sau 137,98 miliarde de euro. Profitul net al acestora a fost de 2,077 miliarde de euro sau 35% din totalul băncilor din Europa de Sud Est.

În același top, Bulgaria are 17 bănci, iar Serbia se bucură de 13 bănci, ocupând pozițiile doi și trei în clasament.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele