05 mai 2023 | 20:28

Descoperiri noi despre diabet, făcute de oamenii de știință: ce trebuie să nu mănânci, ca să nu te îmbolnăvești

ACTUALITATE
Descoperiri noi despre diabet, făcute de oamenii de știință: ce trebuie să nu mănânci, ca să nu te îmbolnăvești

În ultimii aproximativ patruzeci de ani, numărul persoanelor cu diabet a crescut de la aproximativ o sută de milioane la peste cinci sute de milioane, cu creșteri ale problemelor de sănătate asociate, cum ar fi obezitatea și riscul de boli cardiovasculare.

Este o problemă de sănătate semnificativă care se înrăutățește, motiv pentru care cercetătorii investighează problemele care stau la baza acestei tendințe. Una dintre aceste probleme este probabil să fie dieta, potrivit unui nou studiu asupra diabetului de tip 2 – care reprezintă 95% din cazurile totale.

Descoperiri noi despre diabetul de tip 2

Cercetătorii au analizat date din 184 de țări, colectate între 1990 și 2018, extragând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice ale populației. O dietă proastă ar putea reprezenta până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, a descoperit echipa, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel global.

Dintre cei 11 factori dietetici diferiți luați în considerare, trei s-au dovedit a fi cei mai importanți: cereale integrale insuficiente, prea mult orez și grâu rafinat și prea multă carne procesată. Alți factori, cum ar fi nu consumul suficient de nuci sau legume fără amidon, păreau să aibă un impact mai mic.

„Studiul nostru sugerează că calitatea slabă a carbohidraților este un factor principal al diabetului de tip 2 atribuit dietei la nivel global și cu variații importante în funcție de țară și de-a lungul timpului”, spune Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Massachusetts.

Dieta necorespunzătoare a fost legată mai clar de cazurile de diabet la bărbați, în comparație cu femeile, au descoperit cercetătorii, și pare să aibă un impact mai mare asupra persoanelor mai tinere, în comparație cu persoanele în vârstă și în zonele urbane, mai degrabă decât în zonele rurale.

Europa Centrală și de Est și Asia Centrală au fost regiunile cu cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 legate de dietă, posibil din cauza prevalenței cărnii roșii și a cărnii procesate în dieta medie. Cifrele au fost mari și în America Latină și Caraibe.