01 apr. 2023 | 15:08

Descoperirea uimitoare făcută de doi bărbați pe un câmp din județul Alba. Au anunțat imediat autoritățile

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare făcută de doi bărbați pe un câmp din județul Alba. Au anunțat imediat autoritățile

Descoperire impresionantă la Alba-Iulia! Doi bărbați, pasionați de arheologie, au dat peste un depozit uriaș de bronzuri datând de acum 3.200 ani.

Descoperirea uimitoare făcută de doi bărbați pe un câmp din județul Alba

La mijlocul lunii martie, pe teritoriul comunei Hopârta, judeţul Alba, a fost descoperit un imens depozit de bronzuri, care datau de acum 3.200 ani. Doi detectoriști de metale, Kolozsvari Csaba și Vlad Grecu, au scos la suprafață mai multe obiecte din bronz.

Conform alba24.ro, cei doi bărbați se aflau la o plimbare cu aparatele, când au detectat ceva în pământ. Nu au stat pe gânduri, ci s-au apucat să facă săpături în pământ. Mare le-a fost mirarea când au dat peste mai multe obiecte din bronz și au sunat imediat la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia.

Depozitul de bronz era compus din piese întregi și fragmentare, fiind descoperite 20 celturi, 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmentară (au fost depuse două bucăți), un ciocan fragmentar și două fragmente din bronz. Specialiștii susțin că acestea ar putea data din epoca târzie a bronzului, cândva în jurul anului 1200 î.Chr.

Alba depozit bronz descoperire arheologica

Piesele din bronz datând de acum 3.200 ani (Sursa foto: Kolozsvari Csaba/ youtube.com)

Piesele de bronz datează de mii de ani

La fața locului s-au deplasat arheologii muzeului, lie Lascu, George Bounegru și Anca Timofan, care au analizat îndeaproape obiecte din bronz vechi de mii de ani. Piesele respective cântăresc peste 15 kilograme, necurățate și nerestaurate.

Operațiunea a fost înregistrată și documentată video, iar în imagini se poate vedea clar cum au scos la suprafață arheologii obiectele din bronz. În zona respectivă nu se cunoștea existența vreunui sit arheologic.

După ce au fost scoase la suprafață, piese au intrat în patrimonul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia. În plus, ele vor trece printr-un proces de restaurare, digitizare și valorificare științifică, urmând a fi expuse la Muzeulu Național al Unirii Alba Iulia.