Descoperire macabră lângă Notre Dame. Cimitirul vechi de 2.000 de ani în care oamenii erau înmormântați în cel mai ciudat mod
O necropolă veche de 2.000 de ani – un oraș al morților – a fost descoperită în urma unor săpături efectuate în apropierea Catedralei Notre Dame. Rămășițele a cel puțin 50 de bărbați, femei și copii au fost găsite în sicrie descoperite în timpul unor săpături pentru extinderea unei linii de tren de navetiști existente în fostul oraș Lutetia, unde se află astăzi emblematica catedrală pariziană.
Cimitir descoperit lângă celebra catedrală Notre Dame
„Ceea ce este atât de excepțional la acest lucru este că avem o fereastră către trecutul nostru, ceea ce este destul de rar în acest oraș”, a declarat Dominique Garcia, președintele Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) din Franța, care a condus proiectul.
În secolul al II-lea, cei vii păstrau distanța față de cei morți, îngropându-i pe cei dragi în morminte elaborate și întinse, numite necropole, construite pentru a-i onora pe cei trecuți în neființă – și care îi țineau detașați de orașele celor vii.
„Bazându-ne pe riturile lor funerare, putem ajunge la un fel de viziune generală a oamenilor care au trăit în Paris în secolul al II-lea”, a adăugat Garcia.
Cum erau îngropați oameni acum 2000 de ani
Cel puțin jumătate dintre locurile de înmormântare conțineau artefacte precum cupe, farfurii și alte piese de sticlă, potrivit unui comunicat de presă al INRAP. Altele conțineau haine, bijuterii, ace și curele.
„La acea vreme, sentimentul era că există o altă viață după moarte, așa că oamenii puneau în mormânt lucruri care să ajute persoana moartă să supraviețuiască în viața de apoi”, a declarat Garcia, potrivit El Pais.
„De aceea au fost găsite obiecte din viața de zi cu zi, precum și ulcioare care foarte probabil conțineau mâncare”.
În unele sicrie, morții erau îngropați cu o monedă pusă în sicriu sau în gură – „această practică, comună în antichitate, este probabil obolul feribotului din lumea interlopă, Charon”, potrivit INRAP.
Una dintre gropile dezgropate de cercetători conținea scheletul unui porc întreg, deși nu este clar ce scop ar fi putut servi.
Reprezentanții INRAP nu au răspuns imediat solicitării Insider de a face comentarii.