12 oct. 2023 | 10:48

Descoperire incredibilă a astronomilor: Ce a adus NASA de pe asteroidul Bennu

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă a astronomilor: Ce a adus NASA de pe asteroidul Bennu

Nava spațială OSIRIS-REx de la NASA a adus mostre de la asteroidul Bennu și oamenii de știință de la NASA ne-au arătat ce a găsit în marea vastitate a cosmosului.

Mai simplu spus, agenția a adus înapoi o colecție de mostre destul de mare de roci de diferite dimensiuni, particule de praf și particule de dimensiuni intermediare.

OSIRIS-REx de la NASA a adus mostre de de asteroidul Bennu

Vestea cea mare este că mostrele de la asteroidul vechi de 4,5 miliarde de ani conțin nu numai carbon, ceea ce era de așteptat, ci și apă. Acestea sunt elementele de bază ale vieții pe Pământ.

„Eșantionul OSIRIS-REx este cel mai mare eșantion de asteroid bogat în carbon livrat vreodată pe Pământ și îi va ajuta pe oamenii de știință să investigheze originile vieții pe propria noastră planetă pentru generațiile viitoare”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Vezi și O sondă spaţială japoneză s-a întors pe Pământ după șase ani. De unde a prelevat probe și ce indică acestea

Vezi și NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

În timp ce rocile și praful spațial pot părea plictisitoare pentru cei care se așteaptă la o mulțime de extratereștri prietenoși, există încă timp suficient pentru a face mai multe descoperiri fantastice. Aceste mostre sunt pe planetă doar din 25 septembrie și studiile inițiale tocmai au început. NASA spune că va continua să studieze particulele și va crea un registru, astfel încât oamenii de știință din alte organizații să poată împrumuta porțiuni pentru cercetare. Unele mostre se îndreaptă și către muzee.

Ce au descoperit oamenii de știință

Agenția spațială spune că „secretele păstrate în roci și praful asteroidului vor fi studiate pentru decenii viitoare, oferind perspective asupra modului în care s-a format sistemul nostru solar, cum ar fi putut fi însămânțate materialele precursoare ale vieții pe Pământ și ce măsuri de precauție trebuie luate pentru a evita coliziunile asteroizilor cu planeta noastră”.

Vezi și Asteroidul care ar putea să elimine viața de pe Pământ. Ce șanse sunt să ne lovească curând

În plus, oamenii de știință au fost plăcut surprinși de prezența „materialului de asteroizi bonus” care acoperă exteriorul capului colectorului, capacul recipientului și baza. Vanessa Wyche, directorul Centrului Spațial Johnson al NASA, spune că agenția este pregătită cu instrumente specializate suplimentare pentru „studiul acestui dar prețios din cosmos”.

OSIRIS-REx a luat, de fapt, eșantionul de la Bennu până în 2020. După aceea, nava spațială a petrecut 18 luni analizând asteroidul de sus, înainte de a se întoarce pe orbită, pe planetă noastră albastră.