Decizie istorică pentru bogățiile României: ziua cea mare a sosit, vom fi o țară extrem de puternică
România a fost înzestrată de natură cu bogății nenumărate, dintre cele mai diverse. Avem aur, cărbune, dar și gaze naturale în cantități impresionante și în curând vom începe să le valorificăm, cel puțin pe cele din urmă.
Se pare că ziua decisivă a venit. E vorba despre data de 21 iunie 2023, când surse din piață au declarat pentru Economedia că Petrom va anunța decizia de investiție comercială în extracția gazelor din Marea Neagră.
România, mai puternică posibil și decât Rusia. Le vom da clasă tuturor cu bogățiile noastre subterane
„Petrom este operatorul de proiect și se află într-un consorțiu cu Romgaz, fiecare deținând câte 50% din compania de proiect”, notează sursa citată anterior.
În trei ani de zile, pentru a reuși să extragă gaze naturale de aici, investițiile celor de la Petrom – Romgaz se vor ridica la fabuloasa sumă de patru miliarde de euro.
În perimetrul Neptun Deep, care e vizat, rezervele ar fi de 80-120 de miliarde de metri cubi. Informația aceastta a fost făcută publică tot de sursa citată, fiind obținută de la unele surse din piață.
„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării.
Investiția totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. In contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, spuneau reprezentanților Petrom la finele anului trecut.
Ca date interesante, notăm că țara noastră consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze. De altfel, e necesar să menționăm că noi reușim performanța de a ne asigura peste 70% din necesar din producția internă, fiind una dintre țările europene care se bucură de un înalt standard de securitate energetică din această perspectivă.