10 apr. 2023 | 11:27

Alt șoc peste piața de gaz din România: cea mai mare problemă pică pe umerii consumatorilor casnici

ACTUALITATE
Alt șoc peste piața de gaz din România: cea mai mare problemă pică pe umerii consumatorilor casnici

Evenimentele din ultimele luni au afectat puternic piața energetică din țara noastră, nici furnizorii nefiind protejați de problemele economice.

Pe fondul crizelor multiple și al scumpirilor în lanț, furnizorii de gaz din România au de traversat o perioadă destul de dificilă, iar provocările actuale se dovedesc a fi de netrecut pentru multe companii de profil, care au ajuns să ia decizii radicale.

De exemplu, conform unei analize Profit.ro, pe fondul creșterii necontrolate a prețului gazelor, a dispărut de pe piața autohtonă o treime dintre furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici.

„Dacă la finalul anului 2021 existau 55 de furnizori care aveau în portofoliu clienți casnici, la începutul lunii decembrie 2022 numărul acestora se redusese la 39. Numărul furnizorilor care ar fi dispărut de pe piață ar fi fost și mai ridicat, probabil, în absența reglementării prețurilor de achiziție a gazelor de către furnizori (la 150 lei/MWh) și a plafonării prețurilor de către Guvern (la 310 lei/MWh, cu toate taxele și tarifele incluse)”, notează sursa citată.

Criza energetică din România pare a fi un coșmar fără sfârșit

Analizând topul furnizorilor ce se ocupă în continuare de clienții casnici, clasamentul este dominat, conform analizei anterior menționate, de cele trei mari companii de pe piață E.ON Energie România, Engie România și Premier Energy. Ceea ce este interesant este că avem noi nume intrate pe piață, de curând. Aici este vorba despre companiile OMV Petrom FUI, Engie România FUI și Berg Sistem Gaz.

Între timp, furnizorilor rămași pe piață statul continuă să le deconteze sume impresionante în contextul măsurilor de sprijin dedicate clienților persoane fizice sau juridice.

Potrivit celor mai recente informări venite din partea ANRE, suma totală verificată şi transmisă spre decontare a depăşit 14,3 miliarde de lei.

Odată cu venirea primăverii, analiștii economici anticipează o firească diminuare a cererii de gaz, ceea ce va duce automat la o ieftinire pe piață.