De ce ținem minte versurile unui cântec multă vreme. Ce au descoperit oamenii de știință, detaliul surprinzător legat de memorie
Poate că și s-a întâmplat adesea să auzi un cântec de acum mulți ani, ce și-a plăcut și, aproape instant, să fredonezi versurile acestuia de parcă le memoraseși ieri. Sigur, te poți mândri cu o memorie bună, dar nu este singurul motiv pentru care oamenii pot face acest lucru cu textele melodiilor ce le-au atins la „coarda sensibilă” acum un an sau chiar acum 30 de ani.
De ce ținem minte versurile unui cântec multă vreme
Muzica, versurile unui cântec îndrăgit par să aibă un loc privilegiat în memoria oamenilor. Încă dinainte de apariția scrisului, muzica a fost folosită pentru a transmite pe cale orală povești și informații. Vedem și astăzi multe exemple de acest fel, în felul în care copiii învață alfabetul și cifrele.
Probabil că, dacă ești întrebat pe nepusă masă, nu vei putea să spui numele tuturor celor 41 de județe ale României sau capitalele țărilor din Europa, de exemplu. Dar, aproape sigur, ai multe șanse să își reamintești spontan versurile unui cântec pe care nu l-ai mai ascultat de ani buni, dar care fusese preferatul tău la acea vreme.
Iată de ce muzica și cuvintele par a fi conectate strâns, într-un mod aparte, cu memoria.
„În primul rând, caracteristicile muzicii servesc, adesea, drept „eșafodaj” previzibil, pentru a ne ajuta să ne amintim versurile asociate melodiei respective. De exemplu, ritmul unui cântec ne oferă indicii despre cât de lung este cuvântul din secvența muzicală ce urmează.
Acest lucru ajută la restrângerea ariei de cuvinte ce ar trebui să ni le amintim, semnalizând că un cuvânt compus din trei silabe se potrivește cu ritmul specific al unui cântec”, scrie Kelly Jakubowski, profesor asociat în Psihologia Muzicii, de la Universitatea Durham, în articolul publicat în The Conversation.
Ce au descoperit oamenii de știință, detaliul surprinzător legat de memorie
Melodia unui cântec poate ajuta, de asemenea, la împărțirea unui text în fragmente semnificative. Acest lucru ne permite să ne amintim segmente mai lungi de informație decât dacă am încerca să reținem fiecare cuvânt în parte.
Dacă am cântat ori am auzit un cântec de foarte multe ori, el devine mai accesibil reamintirii prin intermediul a ceea ce se numește memorie inconștientă.
Fredonarea versurilor unui cântec bine cunoscut este o formă de memorie procedurală, care este un proces automatizat, mecanic, ce-ți „intră în sânge”, la fel ca mersul pe bicicletă. Este ceva ce putem face fără să ne gândim prea mult cum o facem, pentru că, pur și simplu, știm deja, ne amintim automat cum.
Unul dintre motivele pentru care muzica este adânc înrădăcinată în memorie este și pentru că avem tendința de a asculta același cântec de nenumărate ori, într-un anumit moment al vieții noastre, mai mult și decât cititul unei cărți preferate ori vizionarea unui film.
Muzica este, de asemenea, fundamental emoțională. Cercetătorii au demonstrat că unul dintre principalele motive pentru care oamenii ascultă muzică este diversitatea emoțiilor pe care le creează și a amintirilor pe care aceasta le evocă.
Un număr mare de studii a arătat că stimulii emoționali sunt ținuți minte mai bine și mai mai mult timp decât cei non-emoționali. Cu alte cuvinte, vechea vorbă „oamenii nu țin minte ce le-ai spus, ci cum i-ai făcut să se simtă”, pare total îndreptățită ți în cazul muzicii.
„Trebuie spus, totuși, că nu toate studiile anterioare au indicat că muzica favorizează memorarea versurilor asociate. De exemplu, când ascultăm pentru prima oară un cântec, e mult mai greu să memorăm concomitent și melodia și versurile, decât dacă memorăm doar versurile. Iar acest lucru are sens, date fiind sarcinile multiple pe care le solicită prima variantă”, a mai scris profesorul Kelly Jakubowski.
Oricum, după ce trecem de primele obstacole și ascultăm cântecul respectiv de mai multe ori, apar tot mai multe beneficii. După ce el ne devine familiar, reamintirea versurilor este mai ușoară decât dacă ai încerca să le reții „pe uscat”, fără muzica asociată.
Cercetările din acest domeniu se pot aplica pentru a ajuta persoanele ce suferă de diferite tulburări neurodegenerative. De exemplu, se pare că muzica prezintă un real beneficiu în cazul celor cu Alzheimer sau scleroză multiplă, ajutându-i să-și poată reaminti informațiile primite pe cale verbală.
În plus, dacă vei asocia un cântec, fredonându-i versurile atunci când îți lași prin casă cheile de la mașină, cel puțin teoretic vor fi mai multe șanse să le găsești a doua zi.