30 apr. 2023 | 16:31

De ce nu-ți lasă ospătarul meniul pe masă după ce ai comandat. Metoda prin care s-ar asigura că vei plăti mai mult. Care este, de fapt, adevărul

CHESTII
De ce nu-ți lasă ospătarul meniul pe masă după ce ai comandat. Metoda prin care s-ar asigura că vei plăti mai mult. Care este, de fapt, adevărul

O zi obișnuită după job sau un weekend cu prietenii ori partenerul ne poate duce la un restaurant. Ceea ce probabil ai observat și tu este momentul în care ospătarul ia meniul de pe masă după ce ai comandat. Aceasta pare a fi o tactică a celor care îți servesc mâncarea pentru ca nota de plată să devină mai mare.

În cazul restaurantelor de tip fast-food, plata se efectuează pe loc, astfel că vei ști concret ce ai comandat și care va fi suma totală a acestora, având în vedere că meniul este vizibil în permanență. Nu același lucru se petrece atunci când ieși într-un restaurant sau club.

Astfel, după ce tu și ceilalți v-ați așezat la masă și ați dat comanda, ospătarul strânge toate meniurile. O primă impresie ar fi aceea că ospătarul face acest lucru pentru a lăsa cât mai mult loc liber pentru cei care urmează să mănânce, însă, de fapt, este doar o strategie pentru ca nota de plată să fie mai mare.

De ce nu-ti lasa ospatarul meniul pe masa dupa ce ai comandat. Metoda prin care s-ar asigura ca vei plati mai mult. Care este, de fapt, adevarul

Motivul pentru care nu îți este lăsat meniul pe masă la restaurant

Acest truc este specific tocmai pentru ca, în momentul în care clientul va plăti nota, să nu știe cu exactitate prețurile la ceea ce a comandat, astfel că ospătarului îi va fi mai ușor să adauge alte sume, având în vedere că meniul nu mai este disponibil pentru a putea confrunta nota de plată cu acesta, cum am menționat anterior într-un alt articol.

Există și clienți care cer meniul înapoi ospătarului pentru a face verificările de rigoare, însă acest lucru se întâmplă destul de rar. Astfel, la sfârșit, ajungem să plătim o notă de plată mai mare decât ne-am fi așteptat anterior. De fapt, după ce ia comanda, ospătarul ar trebui să lase un singur meniu pe masă, în cazul în care clientul mai dorește să comande altceva ulterior, și să aibă disponibilă lista de prețuri.

Bacșișul, la rândul lui, ideal este de 10% din contravaloarea consumației, pe care mai bine de jumătate dintre clienții restaurantelor îl oferă. În prezent, tot mai multe localuri au inclus în nota de plată și acest serviciu, astfel că noua practică nu este pe placul ospătarilor, având în vedere că și această sumă este impozitată.