Atunci când mergi să servești masa în oraș, obsevi un anumit comportament la ospătarii care vin și iau meniul de pe masă. Acest mic detaliu are o mare însemnătate, pe care nu mulți o cunosc cu adevărat. Ce reprezintă limbajul trupului chelnerilor din marile restaurante. De ce se golesc imediat mesele de meniuri.
Te-ai întrebat vreodată de ce chelnerii iau meniul de pe masă, de îndată ce au terminat să-ți noteze comanda în carnețel?
Ei bine, pe lângă faptul că acest lucru este necesar pentru a elibera spațiul unde urmează să te bucuri de preparatele pe care le vei savura, pe lângă pahare, tacâmuri, șervețele și olivieră, iată că există și o altă explicație pentru acest gest.
Este adevărat și faptul că ospătarii iau meniul de pe masa unui client pentru a-l prezenta altor invitați ai localului, dar mai există un motiv anume pentru care chelnerii eliberează mesele de meniuri.
Mai exact, se pare că ospătarii recurg la acest gest pentru a memora mai bine comenzile pe care tocmai și le-au notat, astfel pot ține evidența comenzilor mult mai bine.
De altfel, potrivit celor de la shtiu.ro, această metodă s-ar practica, mai cu seamă, în localurile de lux, fiind o dorință a proprietarilor de restaurante pentru a primi comenzi mult mai valoroase.
Mai bine zis, clienții nu vor ști prețurile exacte ale preparatelor pe care le comandă, dacă nu au, în permanență, meniul pe masă, pentru a răsfoi paginile cu atenție.
Potrivit datelor celor de la Bookingham și SRD Media, locuitorii din Dobrogea sunt cei mai generoși cetățeni ai României când vine vorba de a lăsa ciubuc la restaurant, iar dintre aceștia 55% lasă 10% din suma pe care trebuie să o achite la nota de plată.
Desigur, criteriile după care românii lasă bacșiș diferă de la om la om. 94% dintre clienți observă comportamentul ospătarilor, în timp ce 57% vor să fie serviți cât mai prompt. Doar 52% dintre români prioritizează calitatea serviciilor ca principal criteriu pentru a lăsa ciubuc.
Ce bacșiș lasă românii, de fapt. Dintre consumatorii care obișnuiesc să lase o mică atenție ospătarului sau ospătăriței care-i servește la local, 60% dintre cei care au un venit lunar de aproximativ 5000 RON lasă bacșiș întotdeauna.
De asemenea, 75% din românii care sunt remunerați cu 1.500 lei pe lună lasă maxim 20 lei ciubuc, în timp ce bacșișul cel mai mare, de aproximativ 40 – 50 de lei, este acordat de 47% dintre românii cu venituri superioare, de peste 5000 de lei.