30 mai 2023 | 13:55

De ce nu poți folosi un pai de băut în spațiu: explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
De ce nu poți folosi un pai de băut în spațiu: explicația oamenilor de știință

În cazul în care te-ai întrebat vreodată dacă poți bea lichide printr-un pai, atunci când te afli în spațiu, află că răspunsul este „nu” și îți vom explica imediat de ce. Oamenii de știință au studiat îndelung problema și au ajuns la o concluzie ce nu poate fi supusă debate-ului.

Spre exemplu, atunci când folosești un pai, nu aspiri cu adevărat lichidul, așa cum ai putea crede. Ceea ce faci este să sugi aerul din pai, creând un vid sau o scădere a presiunii aerului în interiorul paiului. Presiunea atmosferică din afara băuturii forțează lichidul să intre în pai și, mai apoi, să urce în gură.

Vidul spațiului ți-ar putea da „bătăi de cap”

În momentul în care te afli în vidul spațiului, presiunea este extrem de scăzută și nu se exercită nicio forță asupra lichidului pentru a-l împinge în pai, ca mai apoi spre gură.

În interiorul Stației Spațiale Internaționale, ai parte de o atmosferă artificială menținută la aceeași presiune ca cea a nivelului mării. Această presiune este suficientă pentru ca paiele să funcționeze normal, deși nici în acest caz neaparat corespunzător.

Din păcate, în afara presiunii navei și costumului, nu mai poți bea prin paie, întrucât apar consecințele.

„Un anumit grad de conștiință va fi probabil reținut timp de 9 până la 11 secunde. După aceea, în secvență rapidă, paralizia va fi urmată de convulsii generalizate”, au explicat oamenii de știință de la Bioastronautics Data Book, parte a NASA.

„În tot acest timp, vaporii de apă se vor forma rapid în țesuturile moi și ulterior în sângele din vene. Această evoluție a vaporilor de apă va cauza o umflătură a corpului până la dublul volumului normal, dacă nu este reținut de un costum de presiune”, s-a menționat, de asemenea.

Cu alte cuvinte, sângele ar înceta să circule, în timp ce gazul și vaporii de apă ar curge lent din căile respiratorii, iar evaporarea umidității rezultată ar face ca gura și nasul să înghețe ușor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele