De ce nu ne simțim propriul miros. Fenomenul ce se petrece doar în cazul oamenilor, explicația cercetătorilor
Te-ai dat vreodată cu parfum, pentru ca, mai târziu, un membru al familiei să-ți spună că mirosul este prea puternic, deși tu nici măcar nu-l poți simți? Fenomenul se numește „orbirea nasului” și se întâlnește aproape la toți oamenii. Pur și simplu, noi nu ne putem mirosi, pe când ceilalți o pot face. Dar de ce se întâmplă acest lucru?
De ce nu ne simțim propriul miros
Lumea este un loc plin de mirosuri, iar, adesea, suntem copleșiți de izul de transpirație dintr-o sală de sport ori de aroma prea mentolată a respirației cuiva. Asta se întâmplă pentru că oamenii au nasuri foarte sensibile – chiar dacă nu sunt le nivelul organelor olfactive ale altor animale – mai receptive la mirosuri decât ai putea crede.
Un studiu din 2014 a arătat că oamenii pot distinge peste un trilion – adică o mie de miliarde – de mirosuri. În ciuda acestei capacități impresionante, putem deveni insensibili – având ceea ce se numește „orbirea nasului” – la un miros anume: cel al nouă înșine.
Fenomenul este cunoscut și drept „oboseala mirosului”. Simțul nostru olfactiv este pur și simplu epuizat de atâtea mirosuri familiare încât decide să stopeze detectarea acestora.
S-au făcut studii în care oamenii au pus odorizante în camerele lor, iar după câteva zile, ei nu mai putea simți mireasma de briză tropicală de vară, de exemplu, emanată de acele odorizante.
Fenomenul ce se petrece doar în cazul oamenilor
„Ceea ce pare să se întâmple pe termen lung este faptul că receptorii olfactivi care, în mod normal, ar reacționa la acele mirosuri, practic ajung să se „închidă” dacă sunt bombardați cu același parfum săptămâni în șir”, a declarat Pamela Dalton, chimist la Monell Chemical Senses Center, pentru Washington Post, în 2016, conform iflscience.com.
„Acest lucru nu se întâmplă și în cazul văzului și auzului. Te poți adapta unei imagini ori sunet, dar, în general sistemele își revin foarte rapid. Faptul că, în cazul mirosului, e nevoie de 2-3 săptămâni pentru ca simțul olfactiv să-și revină, este unic”.
Există, totuși, cazuri în care persoanele își pot simți propriul miros, dar asta se întâmplă atunci când se produc schimbări în mirosul unic al trupului, unde orice mică modificare de iz poate fi echivalentul unei palme peste față. Prin urmare, dacă ai făcut activități fizice intense, îți vei putea simți mirosul de transpirație.
Nu este încă foarte clar de ce fenomenul de „orbire a nasului” se produce la oameni. Dar, dacă chiar vrei să-ți percepi propriul miros – în afară de momentele în care ești transpirat – există câteva modalități prin care o poți face.
De exemplu, își poți adulmeca îmbrăcămintea atunci când este scoasă ori îți poți plimba mâna curată prin păr, mirosindu-și după aceea buricele degetelor. În privința mirosului gurii, există testul clasic, prin care îți sufli în palma ținută în dreptul nasului și afli dacă poți ieși din casă ori mai bine ar fi cazul să folosești, mai întâi, pasta de dinți.