03 apr. 2023 | 11:48

De ce alcoolul îți dă poftă de mâncare? Ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
De ce alcoolul îți dă poftă de mâncare? Ce spun oamenii de știință

Dacă ești ca mulți oameni, cu cât bei mai mult, cu atât mănânci mai mult. Dar poate avea efecte secundare nedorite, inclusiv balonare crescută, calorii și creștere în greutate.

O întrebare mai interesantă este: de ce ne dă alcoolul poftă de mâncare, în primul rând?

Una dintre cele mai simple explicații pentru că mâncăm mai mult atunci când bem este că alcoolul ne scade inhibițiile și ne poate scădea apărarea atunci când vine vorba de controlul porțiilor și de a face alegeri alimentare sănătoase. Cu o băutură în mână, este mai probabil să iei chipsuri, pâine sau orice altceva, fără să te gândești la asta.

„Studiile arată că oamenii vor consuma mai multă mâncare atunci când includ alcool sau au băut înainte de masă”, a spus Ginger Hultin, o dieteticiană și autoare a blogului Champagne Nutrition.

De ce ne e foame după ce bem alcool

Hultin, care este și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, a spus că, pe lângă scăderea sistemului de apărare, există dovezi că alcoolul poate influența hormonii legați de sațietate sau de senzația de sațietate. De exemplu, alcoolul poate inhiba efectele leptinei – un hormon care suprimă pofta de mâncare – și peptidei asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), un hormon care inhibă aportul de alimente, a explicat ea.

Ar putea exista și alte mecanisme în joc. Unele cercetări sugerează că alcoolul ar putea stimula celulele nervoase din hipotalamusul creierului care cresc apetitul. Potrivit unui studiu, neuronii din creier care sunt în general activați de foamete reală, provocând un sentiment intens de foame, pot fi stimulați de alcool.

„Cercetarea pe animale arată că, independent de alți factori, atunci când alcoolul stimulează această parte a creierului, poate declanșa o creștere bruscă a apetitului, ceea ce poate duce la supraalimentare”, a spus Hultin.

„În loc ca organismul să recunoască „am primit o mulțime de calorii, așa că am combustibil și sunt plin”, se întâmplă opusul. Deși au fost ingerate calorii, creierul declanșează un aport mai mare de alimente”.

Alcoolul poate scădea, de asemenea, zahărul din sânge, ceea ce ne poate face să avem poftă de zahăr și carbohidrați.

„Consumul de alcool poate afecta capacitatea ficatului de a elibera cantitatea potrivită de glicogen sau glucoză stocată în sânge pentru a menține stabile nivelurile de glucoză din sânge”, a spus Hultin.

Persoanele cu diabet au un risc și mai mare de a avea un nivel scăzut de zahăr din sânge atunci când beau, potrivit lui Hultin, în special atunci când consumă alcool pe stomacul gol.

De asemenea, alcoolul în sine este bogat în calorii. Un pahar de vin ar putea avea doar 120 sau 125 de calorii, iar o bere ușoară chiar mai puțin, dar cocktailurile, sucurile din acestea, siropurile etc toate conțin zahăr și grăsimi, pe lângă alcool, a explicat Hultin.

„Margaritas și pina coladas sunt în mod clasic foarte bogate în calorii, unele estimări fiind până la 500 de calorii pentru o băutură, în funcție de mărime și de modul în care sunt preparate”.