Dacă stai cu chirie, îmbătrânești mai repede: Ce au descoperit cercetătorii într-un studiu „de-a râsu-plânsu”
Chiria te face să îmbătrânești mai repede. Iată ce au descoperit cercetătorii într-un studiu recent.
De ce te îmbătrânește chiria
Închirierea te face să îmbătrânești mai repede, conform unui nou studiu care a constatat că efectele negative pe care le poate avea asupra biologiei tale sunt de două ori mai mari decât ale șomajului. Mai multe vești proaste pentru milenialii care și-au ars economiile de locuințe pe cafele și cluburi, dar vestea bună este că efectele sunt reversibile.
Vezi și Prețul apartamentelor s-a dublat în doar 13 ani: era mai bine după criza economică decât acum
Studiul a folosit date din studiul longitudinal reprezentativ al gospodăriilor din Marea Britanie (UKHLS, denumit de obicei Understanding Society) și răspunsurile la sondaj din British Household Panel Survey (BHPS), pentru a ajunge la concluziile acestea. Studiul a inclus detalii referitoare la factorii de stres structurali, cum ar fi mucegaiul și frigul, precum și probleme psihosociale precum prețurile mari și supraaglomerarea.
Aceste informații au fost apoi coroborate cu dosarele de sănătate disponibile de la respondenții la sondaj de la care au fost prelevate mostre de sânge pentru analiza ADN-ului. Studiul a luat în considerare aproximativ zece ani de circumstanțe de locuință pentru participanți și apoi a analizat datele.
Ai grijă ce închiriezi
Acesta a dezvăluit că oamenii care închiriau case îmbătrâneau mai repede, impactul închirierii fiind mai nociv decât cel al deținerii unei proprietăți. Este chiar de două ori mai dăunător decât lipsa locului de muncă. Rata crescută a îmbătrânirii biologice a fost, de asemenea, cu 50 la sută mai mare decât impactul de a fi fumător față de un nefumător.
Îmbătrânirea biologică mai rapidă părea să fie deosebit de răspândită în cazurile în care oamenii nu plătiseră chiria sau locuiau în locuri care i-au expus poluării și problemelor de mediu.
„Rezultatele noastre sugerează că circumstanțele de locuit provocatoare afectează negativ sănătatea prin îmbătrânirea biologică mai rapidă”, au concluzionat autorii în lucrarea lor.
„Cu toate acestea, îmbătrânirea biologică este reversibilă, evidențiind potențialul semnificativ de modificare a politicii de locuințe pentru a îmbunătăți sănătatea”.
Studiul este observațional, așa că nu se pot trage concluzii despre cauzalitate, dar cercetătorii sugerează că cheia pentru încetinirea îmbătrânirii poate fi un caz de îmbunătățire a tratamentului și a condițiilor de viață ale persoanelor care închiriază case sau apartamente.