09 oct. 2023 | 16:25

Cum trăiau oamenii în orașul secret creat cu un scop sinistru: Locul unde a fost construită bomba atomică

ACTUALITATE
Cum trăiau oamenii în orașul secret creat cu un scop sinistru: Locul unde a fost construită bomba atomică

În 1942, guvernul SUA a construit un oraș secret în care locuitorii au fost avertizați să nu vorbească despre lucrurile pe care le-au văzut și nu aveau idee că contribuie la crearea unei arme de distrugere în masă.

Orașul secret

Într-o zonă rurală din Tennessee, în 1942, s-a întâmplat ceva bizar. Guvernul SUA a început să achiziționeze în liniște 60.000 de acri de teren și a construit rapid un oraș secret care avea să găzduiască în curând zeci de mii de locuitori care au jurat să păstreze secret cu privire la ceea ce se întâmplă în interior.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Oak Ridge, care se află la 20 de mile vest de Knoxville, era doar un vast peisaj sterp care găzduiau aproximativ 3.000 de oameni. Dar pe 19 septembrie 1942, lucrurile s-au schimbat când Leslie Groves, omul care supraveghea proiectul secret Manhattan al guvernului SUA, a decis că este locația perfectă pentru a afla cum să creeze prima bombă atomică din lume.

Citește și Legătura dintre Oppenheimer și găurile negre: controversatul om de știință, faimos nu numai pentru bomba atomică

Cunoscută inițial sub numele de Site X, zona a fost redenumită în cele din urmă Clinton Engineer Works, înainte de a deveni mai târziu Oak Ridge. În decurs de trei ani, promisiunea unor locuri de muncă abundente a atras 75.000 de oameni în oraș.

Oak Ridge

Dar, deși prezenta multe dintre aceleași facilități ca un oraș american obișnuit, inclusiv magazine alimentare, școli și facilități de agrement, Oak Ridge era departe de a fi obișnuit. Orașul, numit de când „orașul secret” și „orașul atomic”, nu a putut fi găsit pe nicio hartă și întregul loc a fost împrejmuit, cu paza înarmată care păzește toate intrările 24 de ore pe zi. Miilor de locuitori strămuți de clădirea orașului nu li s-a spus de ce au trebuit să se mute din zonă – în afară de faptul că era ceva de-a face cu efortul de război. Naomi Brummitt, a cărei teren al mamei a fost cumpărat cu forța de către guvern pentru a construi Oak Ridge, și-a amintit că a fost plătită cu doar 900 de dolari pentru cei 40 de acri, relatează WPLN.

Citește și Oppenheimer, rostind infamul său discurs „I Am Become Death”: omul care a creat bomba atomică s-a simțit vinovat

„Am primit o scrisoare-formular prin poștă în care se spunea că proprietatea a fost preluată. Trebuia să plecăm până în decembrie 1942”, a spus ea. Naomi s-a întors în cele din urmă în zonă pentru un loc de muncă la Y-12, complexul de securitate națională care separa uraniul folosit în bomba atomică aruncată asupra Hiroshima.

Ea lucra cu o mașină care îmbogățea uraniul, deși, ca majoritatea locuitorilor noului oraș, Naomi nu înțelegea de fapt la ce lucra. Doar oamenii de știință de top care lucrează în Oak Ridge știau întreaga amploare a ceea ce se dezvolta în oraș.

Proiectul secret

Majoritatea lucrătorilor de la fabrici au fost informați doar despre sarcinile specifice pe care trebuiau să le îndeplinească și nici măcar nu au avut voie să spună propriilor familii ce fac. Între timp, testele de detectare a minciunilor făceau parte din controlul strict de securitate folosit la Oak Ridge și semnele puse în jurul orașului i-au avertizat pe locuitori să țină gura cu privire la tot ce au auzit.

„Vorbirile libere ajută inamicul nostru. Deci, să ne ținem capcana închisă”, se citi unul. Un altul a spus: „Ce vezi aici, ce faci aici, ce auzi aici, când pleci de aici, să rămână aici”.

Naomi își amintește: „Nu știam că este o bombă atomică și, dacă am fi știut, nu am putea vorbi despre asta pentru că aveau semne – pe drum, la intrare, peste tot – cu „Nu vorbi.’ Nu vorbești, iar dacă ai vorbit nu ai fost acolo a doua zi.”

În timpul unei vizite din 1945 la Oak Ridge The New Republic, jurnalistul Louis Falstein a vorbit cu locuitorii despre secretul din interior. Un tânăr om de știință i-a spus: „Chiar și cei care vorbeau în somn au învățat să-și țină gura.”

Citește și China lucrează la arma care ar putea fi la fel de importantă ca bomba atomică

Omul de știință, care era printre puținii rezidenți care știau ce se întâmplă, a adăugat: „A fost o perioadă, când mă întorceam acasă de la laborator, când nu puteam să vorbesc deloc cu soția mea. Știam destul de bine ce face proiectul, dar nu ți-am putut spune. Ne-am așezat în jurul mesei și tensiunea era groaznică. Un bărbat ar putea exploda. Apoi am început să ne certam. Peste nimic, într-adevăr. Așa că am decis să avem un copil.”

Little Boy, momentul care a schimbat istoria

În trei ani de la dezvoltarea orașului secret, obiectivul său a fost atins atunci când muncitorii au îmbogățit cu succes uraniul folosit în bomba atomică numită „Little Boy”. Pe 6 august 1945, secretul orașului a fost în sfârșit descoperit când Statele Unite l-au aruncat pe Little Boy în orașul japonez Hiroshima.

Locuitorii din Oak Ridge au aflat în sfârșit ce a fost creat orașul pentru acea zi, când Oak Ridge Journal a publicat un banner pe titlul: „Oak Ridge atacă Japonia”. Trei zile mai târziu, SUA au aruncat oa doua bombă asupra orașului Nagasaki.

Citește și De ce nu s-a mai dat nicio bombă nucleară din 1945? Răspunsul: pentru că le-a fost frică de Chuck Norris. Viața actorului care, în România, este un fluviu de bancuri

În total, se estimează că peste 200.000 de oameni au fost uciși în atacuri. După război, Oak Ridge a trecut de la un oraș militar „temporar” la un oraș controlat de civili și nu mai este un secret.

Astăzi, aproximativ 30.000 locuiesc în Oak Ridge și, deși încă găzduiește mai multe unități de cercetare nucleară securizate, multe dintre terenurile cândva strict restricționate sunt acum deschise publicului pentru excursii, iar noile muzee spun povestea a ceea ce s-a întâmplat acolo.