Cum și câți bani ai voie să împrumuți un prieten sau o rudă, ca ANAF sau autoritățile să nu te ia drept cămătar. Ce face diferența
Băncile impun condiții tot mai dure pentru a acorda credite persoanelor fizice. Altfel, riscul de nerambursare este crescut.
Astfel, oamenii apelează la alte modalități de a face rost de bani, iar una dintre ele este și tradiționalul împrumut de la o altă persoană.
Când împrumuți bani de la un prieten sau o rudă, sunt “la mica înțelegere” toate aspectele referitoare la termenul și condițiile de restituire.
Cu toate astea, atunci când este vorba de sume importante de bani sau, mai ales, când se practică împrumuturile cu dobândă, acestea trebuie reglementate de părți prin contracte scrise în care se stabilesc toate detaliile privind sumele ce trebuie restituite și data la care se va face acest lucru.
Cum împrumuți bani legal
Împrumutul este reglementat de Codul Civil, în capitolul IX. Conform definiției, împrumutul este un contract prin care una dintre părți îi dă celeilalte o parte din anumite lucruri, cu obligația celeilalte părți ca, la scadență, să-i restituie primei părti o parte egală de lucruri, de același gen si aceeași calitate.
Legislația în vigoare permite și împrumuturile cu dobândă dintre persoanele fizice, acestea fiind reglementate de Titlul XI din Codul Civil în completare cu O.G. 13/2011, act normativ care detaliază drepturile și obligațiile părților privind dobânda.
Astfel, potrivit art. 5 din O.G. 13/2011, dobânda stabilita pentru împrumuturile între persoane fizice nu poate depăși cu mai mult de 50% dobânda legală. Dobânda legală pentru persoanele fizice se stabilește în funcție de dobânda de referință a Băncii Naționale a României din care se scade un procent de 20%.
De asemenea, Art. 351 din Noul Cod Penal referitor la camătă și infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege, prevede la Cap. IV – Infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege, Art. 351: „Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.
Contractul de împrumut poate fi înscris sub semnatura privată. Asta înseamnă că poate fi întocmit și semnat de părți, fără intervenția vreunui organ al statului.