09 oct. 2023 | 06:30

Cum se calculează pensiile în România, conform noii legi. Noua formulă de calcul, direct de la Casa de Pensii

ACTUALITATE
Cum se calculează pensiile în România, conform noii legi. Noua formulă de calcul, direct de la Casa de Pensii

Aproximativ 5 milioane de români vor fi afectați în mod direct de noua lege a pensiilor care va veni cu o nouă formulă de calcul pentru banii pe care cei mai vulnerabili oameni din România îi primesc în fiecare lună.

Daniel Baciu este șeful Casei Naționale de Pensii Publice și, în weekend, a explicat noua formulă de recalculare a pensiilor pentru cinci milioane de români. Aceasta este foarte importantă deoarece, în conformitate cu noua formulă, ar trebui să fie eliminate toate inechitățile din sistemul autohton de pensii. Detaliile au fost oferite într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Citește și: 5 milioane de români vor primi alte pensii: se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Formula de calcul pentru pensiile a cinci milioane de români

Cea mai importantă particularitate de reținut din noul mecanism de calcul al pensiilor este că ”pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoare de punctului de referință (VPR)”.

„Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019”, a spus șeful Casei de Pensii.

Cât de important este stagiul de cotizare în calcularea pensiei

„La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani, Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare”, a insistat Daniel Baciu pentru sursa citată.

Citește și: Dispar aceste pensii din România, inevitabil. Decizia de la Comisia Europeană, ”legea la promulgare”

Scopul final al noii formule este eliminarea inechităților din sistem, fără a dezavantaja pe nimeni, mai ales pe cei care au grupe de muncă.

„Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare care sunt acum în sistemul public. Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă ce calcul este menită să înlăture inechitățile”, anunță Baciu pe această temă.

Când se întâmplă recalcularea pensiilor în România

Dacă totul merge bine și se finalizează efortul de digitalizare al dosarelor de pensii la timp, recalcularea ar trebui să se producă anul viitor, în 2024.

„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor”, a afirmat oficialul CNPP.

„Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată. Este un proces pe final. Suntem la 90% din numărul dosarelor evaluare. Fiecare dosar este verificat și digitalizat. După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul” a concluzionat șeful Casei Naţionale de Pensii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele