Cum au apărut organizațiile teroriste, cum se dezvoltă și de ce
Atacul declanșat de gruparea Hamas asupra sudului Israelului, în urmă cu o săptămână, este fără precedent în tensionata istorie a conflictelor dintre cele două tabere. Până acum, s-au înregistrat deja câteva mii de decese în Israel și, imediat după, în Gaza, după răspunsul dur al statului evreu la acest atac. Hamas – ca și Hezbollah, care a atacat nordul Israelului – este una dintre organizațiile teroriste majore ce luptă de decenii pentru distrugerea statului Israel. Dar cum au apărut ele pe scena istoriei?
Ce sunt organizațiile teroriste care au atacat Israelul
Organizațiile teroriste de care vorbim au fost create cu decenii în urmă. Statul Israel a fost nevoit să lupte pentru existență încă de la înființarea sa oficială, în 1948. Înconjurată de țări arabe musulmane, israelienii au reușit să se impună în zonă mai ales după „Războiul de 6 zile”, ce a avut loc între 5-10 iunie 1967.
Mult superior ca tehnologie militară, Israelul s-a impus rapid în fața unei coaliții ce reunea Egipt, Iordania și Siria. În urma acestei victoriei militare, statul evreu a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania.
Citește și: Războiul dintre Israel și Palestina explicat pe scurt. Un conflict interetnic perpetuu
Se pare că tot atunci au apărut și primele idei de creare a Hamas, ce își are originea într-o aripă a unei alte organizații, cea a Fraților Musulmani din Fâșia Gaza, înființată în Egipt în anii 1920.
Dar organizația Hamas ca atare a fost înființată în 1987, odată cu izbucnirea primei Intifade sau revolte palestiene, supranumită și „războiul pietrelor”, la inițiativa șeicului Ahmad Yasin și a lui Muhammad Taha membru al aripii organizației Fraților Musulmani și este sprijinită puternic de Iran.
Cum a fost înființată Hamas, pentru ce luptă
Partea interesantă, dar și complexă a problemei este că, spre deosebire de multe dintre organizațiile teroriste clasice, Hamas are și o aripă politică ce conduce Fâșia Gaza încă din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Autorității Palestiene, Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei acesteia în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Mahmoud Abbas că a conspirat împotriva sa, în timp ce Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.
Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.
Pe de altă parte, Hamas are și o aripă armată numită Brigăzile Izzedine al-Qassam, care a trimis în Israel de-a lungul timpului numeroși militanți înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. În schimb, organizația îşi caracterizează activităţile armate drept rezistență împotriva ocupației israeliene.
Cum a apărut Hezbollah
Uneori, liderii Hamas au oferit un armistiţiu pe termen lung cu Israelul, în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967, dar statul evreu a respins oferta, considerând-o doar un șiretlic.
Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia. Ea face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opune existenței statului Israel și, în general, politicii americane în Orientul Mijlociu. Ultimul conflict cu Israelul a avut loc cu doar doi ani în urmă, în 2021.
Citește și: Război în Israel: Un preot român, care era cu un grup de pelerini în Israel, povestește momentele de groază prin care a trecut: “Nu am văzut ceva mai dificil! Armata era pe străzi!” EXCLUSIV
Pe de altă parte, Hezbollah, în traducere „Partidul lui Dumnezeu”, a apărut în timpul Războiul din Liban din 1982 ca o organizație paramilitară șiită libaneză cu circa 15. 000 de combatanți, sprijinită și dependentă de Iran. Ea este organizată, înarmată și antrenată de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene.
Gruparea Hezbollah a devenit cunoscută pe scena mondială în urma sângeroaselor atacuri teroriste asupra ambasadei Statelor Unite din Beirut și a cazarmei care găzduia militari francezi și americani din 1983-1984 și care au lăsat în urmă sute de morți. Ulterior, Hezbollah s-a arătat interesată și de viața politică.
La ora actuală, Hezbollah reprezintă o forță importantă în politica din Liban, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale și este privită ca o mișcare de rezistență legitimă de o parte a lumii arabe și musulmane și ca o organizație teroristă de Statele Unite ale Americii, Israel, Canada și Olanda. De asemenea, Marea Britanie a introdus aripa militară a organizației pe lista cu organizațiile teroriste.
Cum au atacat organizațiile teroriste Israelul
Sâmbăta trecută, pe 7 octombrie, sute de militanți Hamas au luat cu asalt comunitățile și așezările evreiești din vecinătatea Fâșiei Gaza, într-un atac fără precedent ce a reprezentat, de asemenea, cea mai mare breșă de securitate, probabil, din istoria statului israelian.
Astfel, membrii Hamas se pare că au pregătit vreme de doi ani acest atac chiar în Fâșia Gaza, aproape sub nasul autorităților israeliene. Ei au trecut fără probleme de gardul de sârmă ce delimitează Gaza de Israel, atacând inclusiv de pe mare și din aer, cu luptători ce au folosit în acest scop parapante.
Atacul sângeros a cauzat, până acum, aproximativ 900 de morți în Israel, iar peste 100 de persoane, inclusiv de alte naționalități, au fost răpite fiind ținute ostatice de Hamas.
Citește și: Gigi Becali, declarație controversată despre războiul din Israel: ”Este în avantajul nostru”
Israelul a răspuns dur, prin bombardarea unor obiective militare din Fâșia Gaza, soldate cu circa 700 de morți, dar pregătește și o mare ofensivă terestră, scop în care a chemat sub arme circa 300.000 de rezerviști. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a declarat în mod oficial că Israelul „se află în război”.
Pe de altă parte, organizaţia Hezbollah a anunţat că a tras rachete şi obuze din Liban spre nordul Israelului, în ziua următoare ofensivei la scară largă lansate de Hamas împotriva Israelului din Fâşia Gaza, au informat duminică DPA şi France Presse.
Acest lucru a dus la riposta Israelului și în această zonă, acesta lansând un atac de artilerie asupra zonei din Liban de unde au fost trase rachetele.
Ce se întâmplă în războiul din Israel
Între timp, Hamas a amenințat că va începe să execute ostatici ca răspuns la loviturile israeliene din Gaza efectuate fără avertismente anterioare, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izzedine al-Qassam, conform jurnalului de știri Shehab din Gaza.
„Din acest moment, orice atac asupra oamenilor noștri aflați în siguranța căminelor lor va fi întâmpinată cu executarea ostaticilor civili, iar înregistrările vor fi difuzate cu suport video și audio”, a declarat purtătorul de cuvânt, care și-a ales numele de război Abu Obeida, conform Hotnews.ro.
Trebuie amintit că Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Are o populație de aproximativ 2,3 milioane de oameni, înregistrând una dintre cele mai mari densități de populație din lume.
Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza, dar și linia țărmului, verificând sau restricționând tot ce intră și ce iese prin punctele sale de frontieră. Aproximativ 80% din populația din Gaza depinde de ajutoarele internaționale, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de oameni primesc ajutoare alimentare zilnic fără de care ar supraviețui cu greu.
În condițiile actuale, este tot mai clar că suntem în fața unui conflict ce se va prelungi și se va solda cu multe victime de ambele părți, mai ales dacă Israelul va declanșa ofensiva terestră asupra Fâșiei Gaza.