22 feb. 2023 | 12:40

Cum au ajuns bătrânii să muncească mai mulți ani. 30% dintre ei spun că o fac pentru bani în plus

ULTIMA ORĂ
Cum au ajuns bătrânii să muncească mai mulți ani. 30% dintre ei spun că o fac pentru bani în plus

În timp ce sindicatele se mobilizează în Franța pentru a apăra pensionarea la 62 de ani, în întreaga Uniune Europeană, bărbații și femeile muncesc dincolo de vârsta de 65 sau chiar 75 de ani.

Statisticile oficiale conturează imaginea medie a unui liber-profesionist cu vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani, care lucrează mai degrabă cu jumătate de normă în sectorul sanitar sau social.

Dar această situație medie ignoră, în mod evident, nuanțele de la o țară la alta.

În primul rând, merită remarcat faptul că rata de ocupare a forței de muncă scade odată cu vârsta. De fapt, cifra scade drastic peste 65 de ani. În 2021, printre europenii care încă mai lucrau se numărau:

  • 46,4% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 60 și 64 de ani;
  • 13,2 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani;
  • 4,9 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani;
  • 1,4 la sută dintre cei de peste 75 de ani.

Estonia este una dintre țările cu cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 65-69 și 70-74 de ani, în ciuda vârstei legale de pensionare de 64 de ani. Acest lucru se datorează în mare parte pensionării mai târzii a femeilor estoniene. În ceea ce privește bărbații, Irlanda are cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă în rândul acestor două grupe de vârstă mai înaintată.

Suedia, pe de altă parte, are cel mai mare procent global de persoane de peste 75 de ani care încă lucrează, indiferent de sexul lor. Vârsta legală de pensionare, între 62 și 65 de ani, în funcție de istoricul de angajare al unei persoane, nu este cu mult mai mare decât media din UE.

Cu toate acestea, populația Suediei îmbătrânește – țara are cel mai mare procent de persoane cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani din UE – și o succesiune de alegeri politice au împins persoanele în vârstă să lucreze, potrivit unui raport recent realizat de un proiect internațional de cercetare numit Inițiativa de programare comună „Mai mulți ani, vieți mai bune”.

Potrivit cifrelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al UE, este vorba în principal de bărbați care lucrează în domeniul educației și de femei care lucrează în sectorul sănătății și al asistenței sociale.

Cine continuă să lucreze și peste 65 de ani

Datele pot părea contraintuitive. Un raport Eurostat indică faptul că, în 2012, aproape 30% dintre persoanele în vârstă care încă munceau au declarat că o fac pentru a-și completa veniturile sau pentru a-și consolida viitoarea pensie. Ținând cont de acest lucru, ne-am putea aștepta să vedem printre cei care încă lucrează la o vârstă înaintată o majoritate de persoane care au avut cariere haotice sau cu venituri reduse.

De exemplu, femeile au adesea mai multe lacune în carieră decât bărbații, precum și pensii mai mici; cu toate acestea, datele sugerează că ele nu caută să compenseze acest lucru prin pensionarea mai târzie. Cu foarte puține excepții, rata lor de ocupare a forței de muncă este mai mică pentru fiecare grupă de vârstă după 65 de ani.

În mod similar, nu persoanele care au avut o educație scurtă – și care, prin urmare, se poate aștepta să fi avut niveluri mai scăzute de venituri – sunt cele care lucrează cel mai mult timp. Ratele de ocupare a forței de muncă continuă să fie mai ridicate după vârsta de 65 de ani pentru persoanele cu un nivel de educație mai ridicat.

Deși persoanele de peste 65 de ani își continuă cariera, acest lucru nu înseamnă că lucrează în aceleași condiții.

În special, un număr mai mare dintre aceștia sunt lucrători pe cont propriu decât alte persoane active. Treizeci și opt la sută dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani sunt fie lucrători pe cont propriu, fie angajatori independenți, comparativ cu 13 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Proporția de lucrători independenți crește la 57% în cazul celor de peste 75 de ani. Cu toate acestea, aceste cifre au scăzut în mare măsură în ultimii 20 de ani.

De ce continuă să lucreze

Această prelungire a timpului de lucru este o modalitate de îmbunătățire a securității financiare, fie că este vorba de a ajunge la o pensie completă, de a economisi bani pentru fonduri private sau de a combina o pensie cu un loc de muncă cu fracțiune de normă. Acest lucru poate asigura un venit mai bun pentru sine sau pentru a sprijini membrii familiei.

Potrivit unui sondaj al UE din 2012, 30 % dintre lucrătorii cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au declarat că au continuat să lucreze din motive financiare sau de subzistență, cum ar fi în cazul agricultorilor care trăiesc în mici ferme de familie.

După cum se subliniază în raportul AGE, continuarea muncii poate, pentru anumite ocupații, să le permită, de asemenea, persoanelor în vârstă să continue să participe la viața socială.

„S-a demonstrat că munca oferă sens și stabilitate, ajută la menținerea legăturilor sociale și a sentimentului de apartenență și oferă oportunități de învățare și experiențe noi. Prin urmare, munca nu este doar o chestiune de venit; ea este esențială pentru realizarea altor drepturi fundamentale ale omului și este o parte inseparabilă și inerentă a demnității umane”, potrivit Euronews.