Cum a vrut Netflix să-și înșele abonații din întreaga lume. Gigantul american, obligat să plătească pentru o minciună grosolană comisă de dragul artei
Într-o citație legală semnificativă, Netflix se trezește implicat într-un proces pentru defăimare de 5 milioane de dolari intentat de Nona Gaprindashvili, un maestru georgian de șah și prima femeie care a obținut vreodată prestigiosul titlu de mare maestru de șah. Află cum a încercat Netflix să își înșele abonații cu o poveste distorsionată față de cea reală.
Procesul se concentrează în jurul unei presupuse declarații defăimătoare făcute în serialul Netflix, apreciat de critici, „The Queen’s Gambit”. Un judecător federal a luat decizia de a permite procesul să continue, respingând oferta Netflix de a-l respinge.
Cheia procesului lui Gaprindashvili se învârte în jurul unui anumit vers din „Gambitul reginei”, în care un personaj susține în mod fals că „nu s-a confruntat niciodată cu bărbați” în cariera ei de șah. Gaprindashvili susține că această afirmație nu este doar incorectă din punct de vedere faptic, ci și extrem de sexistă și înjositoare.
Cariera ei extinsă de șah a inclus să joace împotriva a 59 de concurenți bărbați până în 1968, chiar anul în care se desfășoară seria. Potrivit procesului ei, această denaturare în serial i-a afectat grav reputația, aruncând o umbră asupra realizărilor sale remarcabile.
Daunele solicitate în proces se bazează pe afirmația că declarația din serial constituie o „falsitate devastatoare”, care subminează și degradează realizările lui Gaprindashvili în fața unui public global de milioane. Netflix a încercat inițial să respingă procesul de defăimare, susținând că „Gambitul reginei” este o operă de ficțiune și că creatorii emisiunii ar trebui să fie protejați în conformitate cu prevederile licenței artistice ale Primului Amendament.
Netflix a mai susținut că creatorii emisiunii s-au consultat cu doi experți în șah pentru a asigura acuratețea detaliilor legate de șah din serial. Ei au susținut că referirea la Gaprindashvili era menită să onoreze moștenirea ei, mai degrabă decât să o defăimeze.
Cum au înghițit abonații Netflix o poveste falsă
Cu toate acestea, judecătorul de district din SUA Virginia, A. Phillips, în hotărârea sa într-o instanță din California, a considerat că argumentul lui Gaprindashvili este valid. Ea a subliniat că operele de ficțiune nu sunt scutite de pretenții de defăimare dacă implică calomnia unor indivizi reali.
„Netflix nu citează, iar Curtea nu are cunoștință de niciun caz care să excludă pretențiile de defăimare pentru portretizarea unor persoane reale în opere altfel fictive. Faptul că serialul a fost o operă fictivă nu îl izolează pe Netflix de răspunderea pentru defăimare dacă toate elementele defăimării sunt altfel prezente”. se arată în decizia scrisaă a judecătorului Phillips.
„The Queen’s Gambit”, bazat pe romanul lui Walter Tevis din 1983, a devenit un fenomen cultural și a primit 11 premii Emmy în 2021. Spectacolul, plasat în anii 1960, urmărește călătoria lui Beth Harmon, interpretată de Anya Taylor-Joy, în timp ce ea urcă prin lumea competitivă a șahului.
Nona Terentievna Gaprindashvili, acum în vârstă de 80 de ani și cu reședința în Tbilisi, Georgia, și-a exprimat perspectiva asupra procesului într-un interviu pentru The New York Times.
„Încercau să facă acest personaj fictiv care deschide calea pentru alte femei, când, în realitate, deja făcusem drumul și inspirasem generații. Asta e ironia”, a declarat Nona pentru sursa anterior menționată.
Procesul evidențiază și o altă inexactitate faptică a serialului: Gaprindashvili este georgiană, dar este portretizată ca rusoaică în „Gambitul reginei”. Această denaturare suplimentară subliniază și mai mult importanța abordării problemei mai ample a acurateței în portretizarea unor indivizi reali, chiar și în operele fictive.