28 feb. 2023 | 11:37

Cum a suferit Rusia după cele 10 runde de sancțiuni din partea Europei

ULTIMA ORĂ
Cum a suferit Rusia după cele 10 runde de sancțiuni din partea Europei

Decizia lui Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina a modificat drastic compoziția fluxurilor comerciale dintre țara sa și Uniunea Europeană, în timp ce zeci de interdicții, restricții și controale impuse de Bruxelles încearcă să înăbușe ceea ce înainte era o relație comercială strânsă și constantă.

10 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după un an de război

Cele 10 runde de sancțiuni UE aplicate Moscovei ca represalii pentru agresiunea asupra Ucrainei au făcut ca o parte considerabilă a importurilor și exporturilor să se prăbușească, o răsturnare economică dureroasă care a forțat Kremlinul să găsească piețe alternative care să înlocuiască blocul bogat, scrie euronews.

Din februarie 2022, UE a interzis peste 43,9 miliarde de euro în bunuri exportate către Rusia și 91,2 miliarde de euro în bunuri importate, potrivit ultimelor cifre furnizate de Comisia Europeană.

Acest lucru înseamnă că 49% din exporturi și 58% din importuri sunt acum sub un fel de sancțiune, comparativ cu nivelurile de dinainte de război din 2021, când comerțul total UE-Rusia era în valoare de 257,5 miliarde de euro.

Atunci, Rusia era al cincilea cel mai mare partener comercial al blocului, imediat după China, Statele Unite, Regatul Unit și Elveția.

Astăzi, Rusia este cea mai sancționată țară din lume și a devenit un paria comercial în ochii întregului Occident.

UE a restricționat exporturile pentru o gamă variată de produse industriale și tehnologice despre care Bruxelles-ul consideră că fie sunt deja folosite de armata rusă pentru a purta război împotriva Ucrainei, fie au potențialul de a ajunge să facă acest lucru.

Printre acestea se numără radarele, dronele, echipamentele de camuflaj, camerele de luat vederi, lentilele, sistemele radio, macaralele, antenele, camioanele și substanțele chimice care se regăsesc în fabricarea armelor.

Interzis la exporturi valoroase

În plus, UE a interzis exporturile valoroase care sunt esențiale pentru modernizarea economiei rusești, cum ar fi semiconductoarele, calculul cuantic, tehnologia de rafinare a petrolului, componentele aeronavelor și bancnotele din oricare dintre monedele oficiale ale blocului.

Bruxelles a impus, de asemenea, o așa-numită „interdicție de lux” pentru bunurile fabricate în UE și căutate de elita rusă, cum ar fi perle, bijuterii, genți, poșete, portofele, peruci, parfumuri, antichități, porțelanuri, vin, șampanie și trabucuri, dar numai dacă acestea depășesc prețul de 300 de euro.

Între timp, produsele din UE, cum ar fi medicamentele, săpunul, cafeaua, cacao, ceaiul, jucăriile, copacii, plantele și lichidele de vopsit, precum și hainele și accesoriile de modă cu o valoare mai mică de 300 de euro, toate rămân permise la export.

În ceea ce privește importurile, valoarea economică sub sancțiuni este și mai mare: 91,2 miliarde de euro în bunuri rusești sunt acum interzise în tot blocul comunitar, cum ar fi cărbunele, aurul, fierul, oțelul, mașinile, cimentul, lemnul, materialele plastice, textilele, încălțămintea, pielea și vehiculele, printre altele.

Două dintre cele mai emblematice și mai râvnite produse rusești – vodca și caviarul – au, de asemenea, interdicție de intrare pe piața UE.