20 apr. 2023 | 10:29

Cum a ajuns un profesor de top din România să câștige cât un șofer la Ministerul Educației: despre ce salariu e vorba

ACTUALITATE
Cum a ajuns un profesor de top din România să câștige cât un șofer la Ministerul Educației: despre ce salariu e vorba

Un profesor de top din România, cu 25 de ani vechime, gradul I, aflat la maximul carierei sale profesionale, conform Legii 153/2017, câștigă aproximativ 5000 de lei pe lună. Un șofer din Ministerul Educației se bucură de aceeași leafă.

Conform informațiilor obținute de Edupedu.ro, în martie 2023, indemnizația brută a unui șofer din aceeași instituție în care activează și profesori, învățători sau educatori, a fost de peste 5000 de lei pe lună, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos. Ca referință, această listă este o parte din grila veniturilor salariale din Ministerul Educației, o informație publică.salariu-sofer-ministerul-educatiei

Cum ajunge un șofer să câștige peste 5000 de lei, la stat

Doar în ultimul an, șoferul de la Ministerul Educației s-a bucurat de o majorare salarială de 760 de lei, conform grilelelor ajunse online, marcând o creștere de 17,5% comparativ cu indemnizația primită în luna martie 2022. Șoferul ocupă o poziție cu studii medii, liceu. Un lucru este însă sigur, suma pe care, la momentul de față, o primește în fiecare lună un șofer este aceeași de care se bucură un profesor aflat la apogeul carierei sale în învățământ, conform Legii 153/2017. Profesorul a absolvit o facultate și a dat o sumedenie de examene de grad pentru a ajunge la acea leafă.

Pentru context, conform legislației în vigoare din România, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și vechime la catedră de peste 25 de ani, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, cu 17 lei peste valoare din tabelul de mai sus. Un profesor cu 20 – 25 de ani vechime are, în martie 2023, 5101 lei pe lună.

În contextul în care salariile din Educație nu au fost niciodată foarte mari, iar de-a lungul anilor au existat numeroase proteste pe marginea subiectului, te-ai fi așteptat ca la fruntea Ministerului să fie suficient de cunoscute detaliile financiare, încât un șofer să nu se bucure de o astfel de leafă. Nu este însă cazul în România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele