10 feb. 2023 | 09:00

Costul ascuns al războiului din Ucraina, plătit de agricultorii români: cerealele ieftine, o lovitură majoră pentru buzunarul fermierilor

ACTUALITATE
Costul ascuns al războiului din Ucraina, plătit de agricultorii români: cerealele ieftine, o lovitură majoră pentru buzunarul fermierilor

Voit sau nevoit, intenționat sau nu, vânzările de cereale din Ucraina la prețuri derizorii pentru export au venit ca o lovitură cruntă atât pentru agricultorii români, cât și pentru alte cinci țări est-europene.

La momentul de față, Ucraina face concurență neloială cu cerealele pe care le exportă în occident, din cauza prețului modic. Cele mai afectat sunt țările est-europene, printre care se află și România, supranumită în trecut grânarul Europei. Lista este completată ce Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia. Împreună, cele șase țari, printr-o scrisoare comună, au atras atenția asupra acestei probleme în contextul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, conform The Brussels Times.

Cât de gravă este problema cerealelor

În contextul în care cerealele ucrainiene generează concurență neloială în Europa, cele mai afectate șase țări europene au tras un semnal de alarmă pe acest subiect. După cum se arată în scrisoarea comună semnată de Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, exporturile de porumb din Ucraina către vecinii săi din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone până în noiembrie anul trecut, punând propria lor agricultură sub presiune.

Dacă întregul subiect îți este străin, merită să ai în vedere că problema a apărut în luna mai a anului trecut, când au fost înființate ”coridoare de solidaritate” pentru a preveni blocarea în Ucraina a unor cantități fabuloase de cereale menite pentru piața globală. Acel efort aproape umanitar venea atât în contextul invaziei ruse, cât și a amenințării de la Kremlin de a bloca toate porturile ucrainiene de la Marea Neagră.

În schimb, coridoarele de export facilitează transportul pe calea ferată, rutieră și fluvială. Conform economedia.ro, cele șase țări din estul UE spun că sunt pregătite să sprijine în continuare Ucraina în sectorul agricol, dar numai dacă acest sprijin nu va avea un impact accentuat negativ asupra propriilor piețe. De exemplu, ele cer compensații pentru fermierii lor.

Pentru înțelege mai bine puterea agricolă a Ucrainei, merită avut în vedere că, înainte de invazia Rusiei, țările lui Zelenski și Putin, în februarie 2022, au furnizat împreună până la 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele