15 sept. 2023 | 13:55

Corpul uman, capabil să producă subtanța halucinogenă din Canabis. Cum este posibil

ACTUALITATE
Corpul uman, capabil să producă subtanța halucinogenă din Canabis. Cum este posibil
Pop Paul-Catalin/Shutterstock.com

În cazul în care te simți stresat, află că există dovezi științifice care sugerează că organismul tău poate pompa propriii compuși canabinoizi care te ajută să te relaxezi.

S-ar putea să fii surprins să afli că corpul uman produce în mod natural substanțe chimice care sunt foarte asemănătoare cu delta-9-tetrahidrocannabinol, cunoscut sub numele de THC, compusul psihoactiv din canabis, precum și cu canabidiol.

Cunoscuți ca endocannabinoizi, acești compuși au fost identificați abia în 1992 și rămân oarecum misterioși pentru oamenii de știință.

Cu toate acestea, există dovezi care pot avea un rol profund în multe funcții ale corpului, de la învățare și memorie, la controlul durerii și răspunsurile imune.

Nu doar oamenii produc endocannabinoizi: oamenii de știință cred că aceștia sunt produși de toate speciile de vertebrate și au evoluat probabil cu milioane de ani înainte de apariția canabinoizilor produși de planta Cannabis sativa.

Studiul pe șoareci care a pus punctul pe „I”

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au descoperit că șoarecii stresați eliberează endocannabinoizi în centrul emoțional al creierului, amigdala.

La rândul lor, compușii atenuează semnalele de stres care vin din hipocamp, o regiune a creierului legată de memorie și emoție.

Pentru a-și dovedi punctul de vedere, oamenii de știință au „dezactivat” receptorii canabinoizi din creierul șoarecilor. Acest lucru părea să le reducă capacitatea de a face față stresului.

Încă o dată, acest fenomen a fost identificat până acum doar la șoareci. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că cel mai probabil se aplică și oamenilor și, dacă da, ar putea arăta calea către noi metode de tratare a tulburărilor psihice legate de stres.

„Înțelegerea modului în care creierul se adaptează la stres la nivel molecular, celular și de circuit ar putea oferi o perspectivă critică asupra modului în care stresul este tradus în tulburări de dispoziție și poate dezvălui noi ținte terapeutice pentru tratamentul tulburărilor legate de stres”, a declarat Sachin Patel, autorul studiului și psihiatru la Northwestern Medicine.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele