03 nov. 2023 | 09:08

Consumul de insecte, benefic pentru organism, dar și pentru planetă. Sfaturile specialiștilor în nutriție

ACTUALITATE
Consumul de insecte, benefic pentru organism, dar și pentru planetă. Sfaturile specialiștilor în nutriție

Consumul de insecte, în special de greieri, capătă tot mai multă atenție ca posibilă sursă sustenabilă de hrană, dar face și obiectul multor controverse.

Vezi și: Din ce este făcută făina de greieri, de fapt. Procesul prin care trec insectele: „Îi adormim, apoi îi gătim 9 minute în apă fiartă”

Benficiile consumului de greieri, potrivit speciliștilor în nutriție

Cu populația lumii estimată să atingă 9 miliarde de locuitori până în 2050, există un interes crescut pentru entomofagie, care reprezintă practica consumului de insecte.

În timp ce insectele fac deja parte din dietele tradiționale ale aproximativ 2 miliarde de persoane la nivel global, există provocări în a introduce mese pe bază de insecte în regiunile în care acestea nu sunt considerate în mod tradițional hrană.

Greierii se numără printre cele mai populare insecte consumate de oameni, fiind considerați o sursă de hrană sustenabilă.

Greierii, în special greierii de casă (Acheta domesticus), au emisii foarte scăzute de dioxid de carbon pe kilogram de proteină comestibilă în comparație cu alte surse de proteine animale, inclusiv viermii făinoși, pui, porci și bovine.

Greierii au un raport mai mic de conversie a hranei, în comparație cu animalele de fermă. Acest lucru înseamnă că sunt eficienți în transformarea hranei lor în greutate corporală.

O parte semnificativă a greierilor, aproximativ 80%, este comestibilă, ceea ce îi face mai eficienți decât puii, porcii și bovinele în ceea ce privește randamentul comestibil.

Amprenta de apă a producției de insecte este de aproximativ de trei ori mai mică decât cea a bovinelor, făcându-i mai sustenabili din punct de vedere al consumului de apă.

Producția de proteină din insecte necesită semnificativ mai puțin teren în comparație cu creșterea animalelor convenționale.

În plus față de sustenabilitate, greierii sunt foarte hrănitori. Aceștia sunt bogați în fier, fibră, calciu, potasiu și vitamina B12.

Vezi și: Ce mănâncă, de fapt, greierii care sunt transformați în făină. Dezvăluirile crescătorilor

Gustul unei mese pe bază de insecte nu ar fi chiar atât de rău, de fapt

Pentru persoanele care doresc să-și crească aportul de proteine, greierii pot fi o opțiune bună. Aceștia conțin 28,6 grame de proteină la 100 de grame, fiind o sursă bogată în proteine.

Pentru a satisface necesarul zilnic recomandat de proteină pentru un adult sănătos, o persoană care cântărește 70 de kilograme ar trebui să consume puțin sub 200 de grame de greieri pe zi.

În comparație, aceeași persoană ar trebui să consume peste 220 de grame de carne de vită pentru a obține aceeași cantitate de proteină.

În ceea ce privește gustul, mulți oameni cred că mesele pe bază de insecte, inclusiv cele preparate cu greieri, sunt destul de delicioase.

Unii descriu gustul ca fiind similar cu alte surse de proteine, iar textura este adesea plăcută.

Vezi și: Cum recunoști alimentele cu făină de greier care vor ajunge la Lidl și Kaufland. Unde trebuie să te uiți

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele