Cu puțin timp în urmă, Comisia Europeană a aprobat făina de greieri pentru compoziția alimentelor. În total, patru insecte au fost autorizat drept produse alimentare în Uniunea Europeană. Cum le puteți recunoaște odată ce se află pe rafturile marilor magazine, aflați în rândurile următoare.
Alimentele cu făină de greier vor ajunge în scurt timp în marile magazine din România, precum Lidl sau Kaufland. Unii oameni nu sunt de acord cu consumul acestor alimente, însă, conform reglementărilor, greierii sunt considerați comestibili după ce au fost congelați, uscați sau transformați în pudra.
Pentru a recunoaște alimentele cu făină de greier, este important de știut că utilizarea insectelor procesate în consumabile este adesea acoperită de o lacună de etichetare, deoarece este de obicei listată ca colorant E 120.
Acest colorant este extras de obicei din insectele care locuiesc în cactuși. Ele sunt fierte și zdrobite pentru a produce un pigment roșu. De asemenea, poartă numele „CI 75470” sau „cocenială”. De obicei, aceste nume se regăsesc pe etichetele diferitelor produse alimentare și cosmetice.
Aceste insecte pot fi găsite în iaurturile Müller și Danone sau în M&M’s Crisp. Totodată, colorantul din insecte se mai regăsește în drajeurile Skittles, băuturile roșii, gumele Haribo sau dulcețurile de căpșuni și zmeură. Colorantul respectiv mai poate fi găsit în ketchup, cârnați și anumite chipsuri.
Citește și: Cât costă un kilogram de făină de greiere. Produsul aprobat de UE a apărut în România
Făina de greieri poate fi încorporată într-o varietate de produse. Cu toate acestea, este important de reținut că, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe toate produsele.
Potrivit proiectului de ordin al președintelui ANPC, au fost stabilite modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care sunt sau conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, se arată în proiect.
Mai mult de atât, comercianții sunt obligați să afișeze, la loc vizibil, informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat.
Citește și: Ce mănâncă, de fapt, greierii care sunt transformați în făină. Dezvăluirile crescătorilor
Numele științifice ale insectelor au prioritate pe etichetele produselor făcute din făină de greieri. Pe etichetă va scrie „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.
Produsele care conțin derivate din gândacii de bălegar, precum alimente congelate, paste, uscate și sub formă de pudră, vor fi etichetate ca „Tenebrio Molitor”. Lăcustele migratoare poarte numele de „Locusta migratoria” pe etichetă.