04 ian. 2023 | 16:18

Consumi motorină? Statul îți face o reducere, dacă depui această cerere. Plătești mai puțin la pompă

ACTUALITATE
Consumi motorină? Statul îți face o reducere, dacă depui această cerere. Plătești mai puțin la pompă

Statul român vine cu o veste neașteptat de bună pentru o categorie de români ce va beneficia, în 2023, de reducerea accizei pe motorină. Este vorba despre fermierii români.

Autoritățile de la București vor să încurajeze agricultura și inițiativa privată din sector, motiv pentru care s-au gândit să ofere un sprijin celor ce activează în acest domeniu de activitate.

Astfel, fermierii pot beneficia de reducerea accizei la motorina consumată în desfășurarea activității lor, dacă depun o cerere, conform legii.

Statul e generos cu acești români. Cu o singură cerere, scapi de scumpirile de la pompă

Guvernul explică faptul că a fost prelungită perioada până la care poate fi depusă această cerere, motiv pentru care, dacă ești fermier, trebuia să te ocupi de acest lucru până pe 31 ianuarie. Totuși, date fiind zilele libere legale din ultima perioadă, ai fi putut depune solicitarea și pe 3 ianuarie 2023.

Reprezentanții Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vin cu explicații menite să lămurească persoanele care nu știu ce au de făcut mai exact, pentru a beneficia de sprijin.

”Aceste cereri se depun până în data de 31 decembrie, la centrele județene APIA. Aici aș face un anunț: având în vedere că 31 decembrie va fi într-o zi nelucrătoare, ultima zi de depunere va fi 3 ianuarie. Deci nu va fi sfârșitul lunii decembrie, ci am mai prelungi, pentru a prinde toate zilele lucrătoare”, a precizat directorul general APIA, Adrian Pintea, pentru AGRO TV.

Cine sunt potențialii beneficiari? Lista cu persoanele eligibile este extinsă, dar precizăm că beneficiază de sprijin, printre altele, producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricol.