CNAIR anunță că șoferii trebuie să plătească în continuare taxa de pod de la Fetești. Ieri, Grindeanu spunea că taxa ar putea fi suspendată
Șoferii vor plăti în continuare taxa de pod de la Fetești, iar cei care nu o vor achita riscă amenzi, a anunțat, joi, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Precizările vin după ce, miercuri, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat ieri că taxa va fi suspendată o perioadă până la finalizarea lucrărilor de reparații.
„În prezent taxa de pod la Fetești este obligatorie, având în vedere faptul că pentru suspendarea achitării acesteia sunt necesare anumite demersuri juridice. Astfel, până la suspendarea efectivă a taxei de trecere a podurilor dunărene, cei care le tranzitează trebuie să achite această taxă, în caz contrar fiind emis PVC (Proces Verbal de Contraventie)”, a transmis CNAIR, joi, într-un comunicat de presă.
Compania a mai spus că va anunța momentul și perioada în care achitarea taxei de pod de la Fetești va fi suspendată.
Sorin Grindeanu și șeful CNAIR s-au răzgândit
Miercuri, Sorin Grindeanu a anunțat că i-a solicitat directorului CNAIR, Cristian Pistol, să suspende taxa de pod de la Fetești până la finalizarea lucrărilor din zonă.
„Împreună cu domnul Pistol, având totuşi o perioadă în care intrăm în zona estivală, având în vedere că există aceste lucrări pe podul de la Feteşti, braţul Borcea şi care vor crea un disconfort în perioada următoare, l-am rugat pe domnul Pistol să ia în calcul următorul lucru. Pe această perioadă până la terminarea lucrărilor să vedem dacă putem şi cred că putem să eliminăm taxa de pod”, a declarat Sorin Grindeanu, miercuri.
La rândul său Cristian Pistol, directorul CNAIR, a declarat pentru EuropaFM că ia în calcul suspendarea taxei.
„Ținând cont de faptul că lucrările pe Brațul Borcea nu cred că vor fi finalizate până la începerea sezonului estival 2023 am decis să căutăm o soluție de a suspenda taxa de pod pe perioada sezonului estival. Este foarte posibil ca și pe perioada lunii iulie, dacă lucrările nu vor fi finalizate, și nu cred că vor fi finalizate, să menținem suspendarea taxei de pod”, a spus Cristian Pistol.
De ce nu s-a suspendat taxa de pod la Fetești
Suspendarea taxei de pod se poate face prin Ordin de ministru, după care urmează decizia CNAIR. Există deja un proiect care prevede eliminarea taxei de pod de la Fetești și Vadu Oii. Proiectul îi aparține liberalului Bogdan Huțucă și datează încă din anul 2018, când ministru era tot Sorin Grindeanu.
Inițiatorii proiectului spuneau în expunerea de motive că o astfel de taxă nu se susține din moment ce este plătită rovinieta. La rândul său liberalul deputatul Marian Crușoveanu a transmis că această taxă este una discriminatorie și trebuie eliminată.
„Suspendarea temporară nu este o soluție; taxa de pod trebuie anulată complet! Este discriminatorie față de capitalul românesc, față de antreprenori, față de toți dobrogenii, dar și față de turiștii care vin în Tulcea și Constanța”, a transmis acesta.
În 2021 proiectul trimis pentru un nou raport la: Comisia pentru industrii și servicii, respectiv și la Comisia pentru transporturi și infrastructură.
Primele lucrări după 38 de ani
Lucrările de reabilitare la podul peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2, au reînceput în luna februarie a acestui an, motiv pentru care calea II de circulaţie, sensul Constanţa – Bucureşti, a fost închisă traficului. Lucrările vor continua și pe perioada verii.
Lucrările cu un grad ridicat de complexitate sunt executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care acest pod nu a suferit nici un fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.
Printre lucrările principale ce vor fi executate: frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal, refacere trotuar, etc..
Podul peste brațul Borcea, în lungime de 970 m, este un pod combinat de cale ferată și șosea, de tip constructiv (grinzi cu zăbrele și viaducte de acces), care traversează fluviul Dunărea și, împreună cu podul similar de la Cernavodă, în lungime de 1596 m conectează orașele Fetești și Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea și Muntenia.
Cât costă taxa de la Fetești
Pentru a trece podul de peste Dunăre de la Feteşti, conducătorii auto trebuie să plătească o taxă stabilită în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri.
- Vehicule rutiere de transport persoane cu cel mult 8 + 1 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto – autoturisme sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 13 lei;
2 treceri – 26 lei;
20 treceri – 208 lei;
- Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, si maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si mai mica de 12,0 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 47 lei;
2 treceri – 94 lei;
20 treceri – 818 lei;
- Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu maximum 3 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 64 lei;
2 treceri – 128 lei;
20 treceri – 1114 lei;
- Vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu minimum 4 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;
1 trecere – 91 lei;
2 treceri – 182 lei;
20 treceri – 1584 lei;
Conducatorii auto au posibilitatea să achite tariful în afara Agenției de Încasare Fetești, în avans sau până la ora 24 a zilei următoare trecerii. Taxa poate fi plătită SMS la numărul unic 7577, indiferent de rețea. SMS-ul trebuie să conțină numărul de înmatriculare și categoria vehiculului.
Amenzile sunt de 10 ori mai mari decât taxa
Amenda pentru neachitarea taxei de pod de la Feteşti creşte în funcţie de tipul vehiculului. Astfel că, pentru autoturisme, o trecere pe podul de la Feteşti costă 13 lei, iar amenda în cazul neachitării acesteia este de minim 130 de lei.
În cazul autovehiculului care are între 9 şi 23 de locuri sau între 3,5 şi 12 tone, amenda este cuprinsă între 470 şi 940 de lei, iar în cazul autovehiculului care are mai mult de 23 de locuri sau mai mult de 12 tone, amenda este cuprinsă între 640 şi 1.280 de lei.