Cine a descoperit America, de fapt. Nu ar fi fost Cristofor Columb și nici vikingii VIDEO
Istoria ar putea fi rescrisă în urma unor noi dovezi care sugerează că exploratori chinezi antici au ajuns în Lumea Nouă cu aproximativ 2.500 de ani înainte de Cristofor Columb, în contradicție cu credința populară conform căreia navigatorul european a descoperit America.
Vezi și: Ce au în comun Cristofor Columb și vikingii: descoperirea care ar putea schimba cărțile de istorie
Ce au găsit oamenii de știință
John Ruskamp, cercetător doctorat în Educație în Illinois, susține că a descoperit petroglife sau gravuri deasupra unui traseu de mers în Parcul Național Petroglyph din Albuquerque, statul New Mexico al SUA. Aceste gravuri, o serie de inscripții cu caractere asiatice, i s-au părut neobișnuite.
„După consultarea unor experți în petroglife din cultura nativ-americană și în scrierea chineză antică pentru a corobora analiza sa, am ajuns la concluzia că aceste petroglife erau probabil inscripționate de un grup de exploratori chinezi cu mii de ani în urmă”, a declarat Ruskamp, citat de publicația Epoch Times din New York.
Chinezii, primii în America?
Publicația spaniolă ABC a raportat, la rândul său, că aceste gravuri ar putea dezvălui că într-adevăr chinezii au ajuns în acea regiune înaintea navigatorilor care au venit cu caravelele deja cunoscute.
Teza lui Ruskamp l-a ajutat să scrie o carte și să câștige bani, iar acum autorul susține că a descifrat inscripții care confirmă noua sa teorie.
Până acum, au fost identificate peste 82 de petroglife atribuite lui Ruskamp care prezintă caractere chinezești antice unice, nu doar în mai multe locuri din Albuquerque, ci și în apropiere, în Arizona, precum și în Utah, Nevada, California, Oklahoma și Ontario.
„Colectiv, cred că majoritatea acestor artefacte au fost create de o expediție chineză timpurie”, deși pare că unele reproduceri au fost realizate de popoarele indigene în scopurile lor, a declarat el.
Ruskamp susține că stilurile mixte de scriere chineză găsite în petroglife indică faptul că ele au fost create într-o perioadă de tranziție a scrisului în China, nu mult timp după 1046 î.e.n., cu sute de ani înainte de sosirea lui Columb în Lumea Nouă, în 1492.
Ruskamp subliniază că este dificil să se dateze petroglifele cu certitudine absolută. Cu toate acestea, sintaxa și amestecul de scrieri chineze găsite la două locații originale corespund ceea ce ar aștepta să folosească exploratorii din China acum aproximativ 2.500 de ani.