Cele mai mari mistere istorice care probabil nu vor fi rezolvate niciodată: vom găsi vreodată mormântul Cleopatrei sau Chivotul Legământului?

ACTUALITATE
Cele mai mari mistere istorice care probabil nu vor fi rezolvate niciodată: vom găsi vreodată mormântul Cleopatrei sau Chivotul Legământului?
05 mai 2023 | 21:39

Există câteva mistere istorice care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvate, de la data nașterii lui Iisus până la identitatea lui Jack Spintecătorul sau până la locația mormântului Cleopatrei. Uneori, pentru că s-a pierdut materialul săpat relevant sau un sit arheologic a fost distrus. Alteori, aceasta se datorează faptului că este puțin probabil să apară noi dovezi sau dovezile supraviețuitoare sunt prea vagi pentru a conduce oamenii de știință la un consens.

Lipsa răspunsurilor nu face decât să facă aceste enigme mai intrigante. Iată zece dintre aceste întrebări istorice care s-ar putea să nu aibă niciodată explicații definitive.

A existat un adevărat rege Arthur?

Povestea Regelui Arthur a fost spusă și repovestită de mai multe ori de-a lungul a peste o mie de ani. Camelot, cavalerii mesei rotunde, vrăjitorul Merlin și sabia Excalibur sunt toate părți celebre ale poveștilor arthuriene.

Cu toate acestea, dacă Regele Arthur a existat cu adevărat, realitatea ar fi probabil mai puțin magică. Cele mai vechi relatări care au supraviețuit datează din secolul al IX-lea și povestesc despre un conducător (poate nici măcar un rege) care a purtat mai multe bătălii împotriva sașilor; chiar și acuratețea acestora este discutabilă.

Există o serie de situri în Marea Britanie pe care legendele le leagă de Regele Arthur, cum ar fi Tintagel, un sit de coastă care se presupune că a fost casa Regelui Arthur; dar săpăturile nu au confirmat dacă Arthur a trăit vreodată acolo sau chiar a existat. În cele din urmă, pare puțin probabil ca oamenii de știință să știe vreodată cu siguranță dacă a existat un adevărat Rege Arthur sau dacă a fost pur fictiv.

Regele Arhur legenda

Ilustrație – Regele Arthur

Cine a fost Jack the Ripper (Jack Spintecătorul)?

În 1888, Jack Spintecătorul a ucis cel puțin cinci femei în Londra, mutilându-le trupurile. Un număr de scrisori, presupus de la Spintecătorul, a fost trimis poliției, batjocorind eforturile ofițerilor de a-l găsi pe Spintecătorul. Dacă vreuna dintre ele a fost scrisă, de fapt, de Spintecătorul este o chestiune de dezbatere între savanți. Numele „Jack Spintecătorul” provine din aceste scrisori.

Inutil să spunem că Spintecătorul nu a fost niciodată găsit și, de-a lungul anilor, zeci de oameni au fost posibili candidați. În cartea sa din 2012 „Jack The Ripper: The Hand Of A Woman” John Morris sugerează că o femeie pe nume Lizzie Williams a fost Spintecătorul, deși alți experți au pus la îndoială acest lucru. Pare puțin probabil ca adevărata identitate a Spintectorului să fie vreodată cunoscută cu siguranță.

Jack Spintecătorul

Misteriosul ucigas în serie Jack the Ripper (Jack Spintecătorul)

Unde e Jimmy Hoffa?

Sindicalistul american cunoscut pentru implicarea sa în crima organizată a dispărut în comitatul Oakland, Michigan, la 30 iulie 1975 și a fost declarat legal mort în 1982. Identitatea ucigașilor săi și locația cadavrului său sunt mistere în curs de desfășurare. Poliția și antropologii criminaliști au căutat fără rezultat mai multe locuri din Detroit și din Oakland.

O teorie populară a fost că trupul lui Hoffa a fost îngropat sub stadionul Giants din New Jersey. Cu toate acestea, această teorie a fost dezmințită. Pe 25 și 26 octombrie 2021, agenții FBI au vizitat o fostă groapă de gunoi din New Jersey pentru a efectua un „studiu la fața locului”, potrivit The New York Times. Acest lucru este o consecință a unei mărturisiri pe patul morții a unui muncitor la groapa de gunoi, care susținea că oamenii i-au acuzat pe el și pe tatăl său că au îngropat cadavrul lui Hoffa într-un butoi de oțel, în 1975. Se pare că agenții nu au găsit butoiul de oțel.

Jimmy Hoffa

Jimmy Hoffa (Foto: Encyclopedia Britannica)

Unde e mormântul Cleopatrei? 

Scriitorii antici susțin că Cleopatra al VII-lea și iubitul ei, Marcus Antonius, au fost îngropați împreună într-un mormânt, după moartea lor în anul 30 î.Hr. Scriitorul Plutarh (45-120 d.Hr.) a scris că mormântul era situat lângă un templu al lui Isis, o zeiță egipteană antică și era un monument „înalt și frumos” care conținea comori din aur, argint, smaralde, perle, abanos și fildeș.

Locația mormântului rămâne un mister. În 2010, Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt, a efectuat săpături într-un sit de lângă Alexandria, numit acum Taposiris Magna, care conține o serie de morminte care datează din epoca în care Cleopatra a VII-a a condus Egiptul. În timp ce s-au făcut multe descoperiri arheologice interesante, mormântul Cleopatrei a VII-a nu a fost printre ele, a relatat Hawass într-o serie de comunicate de presă.

Despre „miracolul geometric” care ar putea elucida secretel vechi de mii de ani al mormântului Cleopatrei poți citi aici.

Elizabeth Taylor in rolul Cleopatrei

Elizabeth Taylor în rolul Cleopatrei din filmul Cleopatra 1963

Cine l-a ucis pe JFK?

Acesta este probabil cel mai mare mister din istoria Americii care nu va fi niciodată rezolvat. Pe 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy a fost împușcat în Dallas de Lee Harvey Oswald (deși unii speculează că nu a fost singurul trăgător). Pe 24 noiembrie 1963, înainte ca Oswald să poată fi judecat, Oswald a fost împușcat mortal de proprietarul clubului de noapte Jack Ruby. Ruby a murit de cancer pulmonar pe 3 ianuarie 1967.

Cea mai larg acceptată explicație este că Oswald l-a ucis pe JFK de unul singur, iar Ruby l-a ucis pe Oswald, din proprie voință. Motivația declarată a lui Ruby a fost să-l scutească pe Jacqueline Kennedy „de nemulțumirea ca Oswald să se întoarcă la proces”.

Cu toate acestea, există încă un număr semnificativ de istorici profesioniști, alături de mulți amatori, care nu sunt de acord cu această explicație, iar de la moartea lui JFK, numeroase explicații alternative au fost prezentate de către istorici și amatori. Având în vedere că este puțin probabil să apară noi dovezi semnificative, probabil că nu se va ajunge niciodată la un consens ferm.

John F. Kennedy

John F. Kennedy

A fost Caesarion cu adevărat fiul lui Cezar?

În anul 47 î.Hr., Cleopatra a VII-a a născut un fiu pe nume Caesarion, despre care a pretins că este fiul lui Iulius Cezar. Cleopatra l-a numit pe Caesarion drept co-conducător al Egiptului în 44 î.Hr., iar arta supraviețuitoare îi înfățișează pe mama și fiul ca co-conducători.

Cu toate acestea, este incert dacă copilul a fost cu adevărat fiul lui Cezar. Cezar nu a recunoscut niciodată copilul ca fiind al lui. Unul dintre prietenii lui Cezar, Gaius Oppius, a scris chiar un pamflet în care neagă că Cezarion ar fi fiul lui Cezar. Cleopatra a VII-a s-a sinucis după ce ea și Marcus Antonius au fost învinși de Octavian în 30 î.Hr., iar Caesarion a fost ucis la scurt timp după aceea.

Ptolemy XV Philopator Philometor Cezar (June 23, 47 BC – August 23, 30 BC), cunoscut drept și Caesarion

Ptolemeu XV sau Caesarion (n. 23 iunie 46 î.Hr.; d. august 30 î.Hr.) a fost ultimul rege din dinastia ptolomeică din Egipt, fiul Cleopatrei și al lui Caesar.

Fără rămășițele lui Iulius Caesar sau Caesarion supraviețuind, este puțin probabil ca oamenii de știință să poată determina vreodată, cu certitudine, dacă Cezar a fost cu adevărat tatăl lui Caesarion.

Este o groapă de bani pe insula Oak?

Timp de mai bine de două secole, au circulat povești că Oak Island, situată în largul Noii Scoții, Canada, are o groapă de bani cu o comoară îngropată – se presupune că a lăsat-o piratul căpitanul William Kidd (1645-1701). De-a lungul timpului, numeroase expediții care au costat milioane de dolari în călătorii pe insulă, în căutarea comorii pierdute, nu au avut niciun rezultat.

În ciuda secolelor de căutare, nicio comoară nu a fost găsită pe Insula Oak. Cu toate acestea, asta nu îi împiedică pe oameni să încerce să o găsească.

Oak Island (Insula stejarilor)

Oak Island (Insula stejarilor)

Comoara de la Marea Moartă

O altă comoară care probabil nu va fi găsită niciodată este mai veche. În 1952, un sul de cupru a fost găsit de arheologi într-o peșteră, împreună cu alte suluri de la Marea Moartă, pe locul Qumran. După cum sugerează și numele, scrierea a fost gravată pe un sul de cupru. Pergamentul înregistrează o cantitate imensă de comori ascunse de aur și argint – atât de multe, de fapt, încât unii savanți cred că este imposibil ca acestea să existe.

Pergamentul datează de mai bine de 1.900 de ani, când Imperiul Roman controla zona Qumran. A existat o serie de revolte împotriva dominației romane în momentul în care a fost scris sulul, iar oamenii de știință au emis ipoteza că comoara a fost ascunsă pentru a preveni capturarea acesteia de către forțele romane. Dacă comoara este reală, unde exact a fost ascunsă, dacă a fost găsită vreodată și dacă ar putea exista și astăzi, toate sunt mistere care probabil nu vor fi niciodată rezolvate.

Marea Moarta foto

Marea Moartă

Soarta Chivotului Legământului 

În 587 î.Hr., o armată babiloniană, sub conducerea regelui Nebuchadnezzar al II-lea, a cucerit Ierusalimul, jefuind orașul și distrugând Primul Templu, o clădire folosită de poporul evreu pentru a se închina lui Dumnezeu. Primul Templu conținea Chivotul Legământului, care avea table care înregistrau cele 10zeceporunci.

Soarta chivotului este neclară. Sursele antice indică faptul că arca fie a fost dusă înapoi în Babilon, fie ascunsă, înainte ca orașul să fie capturat. De asemenea, este posibil ca arca să fi fost distrusă în timpul jefuirii orașului. În orice caz, locația chivotului este necunoscută.

Moise și Iosua în genunchi lângă Chivotul Legământului (Pictură de James Jacques Joseph Tissot, Imagine Wikipedia)

Moise și Iosua în genunchi lângă Chivotul Legământului (Pictură de James Jacques Joseph Tissot) –  Sursă imagine: Wikipedia

Când s-a născut, de fapt, Iisus?

În timp ce mulți creștini sărbătoresc astăzi 25 decembrie ca nașterea lui Iisus, probabil că nu s-a născut în această zi. Data de 25 decembrie s-ar putea să fi fost aleasă aleatoriu, deoarece este aproape în timp de Saturnalia, un festival roman care îl celebra pe zeul Saturn. Cele mai vechi înregistrări despre ziua de 25 decembrie, presupusa ziua de naștere a lui Iisus, datează din secolul al IV-lea d.Hr. – la mai bine de 300 de ani după nașterea lui.

isus de pe biserica Templul Expiatori del Sagrat Cor

Statuia lui Isus de pe Biserica Expiatori del Sagrat Cor, Spania (Foto:Playtech.ro)