02 feb. 2023 | 02:42

Cele mai bogate țări din Europa au scăpat „la mustață” de recesiune: cifrele au surprins pe toată lumea

ACTUALITATE
Cele mai bogate țări din Europa au scăpat

Deși economiști globali, cum ar fi cei din cadrul Fondului Monetar Internațional, considerau recent faptul că recesiunea e un scenariu iminent pentru zona euro, iată că lucrurile nu stau chiar așa.

Cu toții au fost surprinși în mod plăcut să vadă că, în pofida dificultăților economice pe care le înfruntă cele 19 state ce utilizează moneda unică europeană, acestea nu au alunecat (încă) în prăpastia crizei economice.

Zona Euro a reușit performanța impresionantă de a evita la mustață intrarea în recesiune în trimestrul patru din 2022, conform unei analize recent efectuată de jurnaliștii Reuters, ce se bazează pe datele preliminare puse la dispoziție de Eurostat cu privire la această temă.

Date oficiale arată, mai exact, faptul că Produsul Intern Brut al Zonei Euro a crescut cu 0,1% în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, și cu 1,9% față de perioada octombrie-decembrie 2021.

În trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creștere de 0,3%. De altfel, rezultă din analiză, comparativ cu perioada iulie-septembrie 2021, se consemnează un avans de 1,9%.

Au scăpat cam ușor de criza economică

„Economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza”, se arată, negru pe alb, în cel mai recent raport World Economic Outlook al Fondului Monetar Internațional.

Cu doar puțin timp în urmă, liderii FMI lansau avertismente mult mai pesimiste, aspect ce ne sugerează că au fost luați prin surprindere de evoluția economiei reale.

„Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să intre în recesiune” în 2023, spunea Kristalina Georgieva, șefa FMI, luna trecută.

„Chiar și în țările care nu vor fi în recesiune, ar fi resimțită ca o recesiune pentru sute de milioane de oameni”, a adăugat șefa Fondului Monetar Internațional.

Noul an va fi „mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă (…) Ne așteaptă mai multă incertitudine, mai multe crize suprapuse. În loc să plângem după timpul pe care l-am avut, trebuie să ne punem centura și să acționăm mai agil”, a mai ținut să precizeze oficialul FMI.