20 sept. 2023 | 16:15

Cel mai periculos loc din lume ar putea fi Insula Șerpilor, dar nu cea pe care o cunosc românii

ACTUALITATE
Cel mai periculos loc din lume ar putea fi Insula Șerpilor, dar nu cea pe care o cunosc românii

Cel mai periculos loc din lume ar putea fi Insula Șerpilor, dar nu cea pe care o cunosc românii. În aparență, locul este un paradis tropical clandestin cu un peisaj ce nu ar avea cum să nu rămână în memoria oricui, dar turiștii nu ar fi deloc în siguranță acolo.

Cel mai periculos loc din lume

Cel mai periculos loc din lume s-ar afla în mijlocul Oceanului Atlantic. Este vorba despre Ilha da Queimada Grande, cunoscută sub numele de Insula Șerpilor, aflată în largul coastei braziliene.

Complet nelocuită, această insulă ascunde un secret întunecat sub frumusețea sa naturală, cu maluri stâncoase. Deși pare liniștită, insula este plină de șerpi extrem de veninoși. Mai exact, zeci sau sute de mi de șerpi populează insula, gata să facă victime în orice secundă.

Insula este situată la aproximativ 33 de kilometri distanță față de coasta Sao Paulo din sud-estul Braziliei. Această insulă mică din Oceanul Atlantic are o suprafață de doar 430.000 de metri pătrați.

Pe insulă se găsesc de la stânci aride la păduri tropicale luxuriante. Cel mai înalt punct al insulei măsoară 676 de metri.

Clima din cel mai periculos loc din lume, de vis

Temperaturile de pe Insula Șerpilor variază de la o medie minimă de 18 grade Celsius în august la 27 de grade Celsius în martie – vara pentru emisfera sudică. În plus, sunt înregistrate precipitații variate pe tot parcursul anului, de la aproape nimic în iulie la condiții destul de ploioase în decembrie.

În vremurile moderne, Ilha da Queimada Grande a asistat la o defrișare masivă. Acest lucru a dus la numele său portughez „Queimada”, ce înseamnă „incendiu de pădure”, după ce localnicii au ars pădurea pentru a elibera terenul pentru o plantație de banane.

Anterior, Insula Șerpilor ar fi fost conectată la continentul brazilian. Cu toate acestea, creșterea nivelurilor mării a tăiat această legătură în urmă cu mii de ani. În acest proces, numeroși șerpi veninoși au rămas izolați. De atunci, au prosperat în refugiul lor izolat, hrănindu-se cu păsări.

Pe Insula Șerpilor a fost construit un far, în anul 1909, pentru a ghida navele departe de țărmurile stâncoase. Ultimii paznici de far au părăsit insula pentru totdeauna când acesta a fost automatizat.

În prezent, este estimat că insula are o populație de 2.000 până la 4.000 de vipere cu cap de lance aurii. Insula ar avea un șarpe la fiecare metru pătrat.

În ciuda restricțiilor existente în ceea ce privește Insula Șerpilor din Oceanul Atlantic, traficanții obișnuiesc să o viziteze pentru a captura și a vinde șerpi rari pe piața neagră. Cel mai periculos loc de pe pământ este, totodată, o destinație pentru aventurieri amatori.

Ilha da Queimada Grande nu trebuie să fie confundată cu Insula Șerpilor din Marea Neagră, situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura. Aceasta i-a aparținut României, dar a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.