25 ian. 2023 | 19:38

CEDO a admis plângerile Ucrainei și Olandei privind doborârea zborului MH-17

ULTIMA ORĂ
CEDO a admis plângerile Ucrainei și Olandei privind doborârea zborului MH-17

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat admisibile cauzele intentate de Ucraina și Olanda împotriva Rusiei în legătură cu presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste Lugansk și Donețk din Ucraina, precum și cu doborârea zborului MH-17.

Reușită pentru Ucraina și Olanda la CEDO

Decizia nu se pronunță asupra fondului cauzelor, dar arată că instanța cu sediul la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor în regiunile separatiste.

„Printre altele, Curtea a constatat că zonele din estul Ucrainei aflate în mâinile separatiștilor se aflau, începând cu 11 mai 2014 și până cel puțin la 26 ianuarie 2022, sub jurisdicția Federației Ruse”, a declarat miercuri instanța într-o hotărâre.

Cauzele vor trece acum la etapa de fond, care se așteaptă să dureze încă unul sau doi ani înainte de a fi emisă o decizie finală.

Decizia CEDO deschide ușile pentru cel puțin alte trei cazuri ale statului ucrainean împotriva Rusiei, precum și pentru mii de cazuri individuale, care fuseseră suspendate în așteptarea deciziei privind jurisdicția.

Un semnal clar pentru Rusia

„Acesta este un semnal clar pentru Rusia”, a scris pe Twitter ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra, afirmând că decizia instanței de a declara cazurile admisibile este „o etapă importantă”.

Impactul oricărei hotărâri va fi în mare măsură politic, deoarece parlamentul rus a votat în iunie pentru a pune capăt jurisdicției CEDO în țară și a ignorat anterior hotărârile CEDO cu care nu era de acord.

Curtea afirmă că are jurisdicție în cazurile deja începute înainte de retragerea Moscovei din mandatul CEDO, iar Rusia ar putea fi obligată să plătească despăgubiri, însă instanța nu are nicio modalitate de a pune în aplicare hotărârile sale.

Constatarea instanței că Moscova a controlat forțele pro-ruse din Ucraina reflectă o decizie a unui tribunal olandez din noiembrie anul trecut, potrivit căreia Moscova a avut „control general” asupra forțelor Republicii Populare Donețk din estul Ucrainei de la jumătatea lunii mai 2014.

Judecătorii olandezi au condamnat la închisoare pe viață în contumacie doi bărbați ruși și un ucrainean pentru rolul lor în doborârea zborului MH17, în urma căruia și-au pierdut viața 298 de pasageri și membri ai echipajului.

Zborul Malaysian Airlines a plecat din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei, controlat de separatiști, la 17 iulie 2014, în timp ce luptele dintre forțele pro-ruse și cele guvernamentale ucrainene făceau ravagii.

Olanda a depus plângerea la CEDO în 2020, afirmând că doborârea zborului MH17 a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Moscova a negat în mod repetat orice implicare în distrugerea aeronavei.